USA Today: Разгневените българи свалиха Борисов

9708
USA Today: Разгневените българи свалиха Борисов

Хиляди българи, разгневени заради тлъстите сметки за ток, принудиха премиера Бойко Борисов да подаде оставка, пише в. USA Today.

Борисов аргументира оставката си с това, че протестите са ескалирали в насилие, което той не може да приеме. "Няма да стоя и гледам окървавения "Орлов мост". Всяка капка кръв е срам за нас", заяви той.

При сблъсъците с полицията бяха ранени 14 души. Демонстрациите бяха поредната порция хаос в източноевропейската страна - най-бедната в ЕС, където средната месечна заплата е едва 380 евро.

В неделя по улиците излязоха 100 000 души, част от които замеряха с яйца и домати правителствените сгради в София. Демонстрантите горяха сметки за ток и издигнаха искания за оставката на Борисов и кабинета му заради неспособността им да подобрят жизнения стандарт на хората.

Електроенергията в България е поскъпнала с 13% от юли 2012 г. Така цената става твърде солена за повечето българи. Борисов заяви, че чешката електроразпределителна компания ЧЕЗ, контролираща дистрибуцията в Западна България, ще бъде лишена от лиценз.

Проблемът обаче не е само в цената на електричеството. "Хората се чувстват излъгани за пореден път по време на прехода, започнал през 1989 г. На тях просто им е писнало от политиците", гласи коментарът на един от протестиращите, чието име е Петър Георгиев.

Пост-комунистическата кариера на Борисов започва през 90-те години. Като топ-бодигард на политическия елит, той е охранявал бивши царе и комунисти. През 2009 г. печели парламентарните избори и формира правителство с обещанието, че ще повиши жизнения стандарт и смаже корупцията.

Отначало правителството му бе популярно, но после Борисов загуби подкрепа заради влошените условия на фона на рецесията. Малко преди да подаде оставка, в разгара на протестите, Борисов уволни вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

"Уволнението на Дянков бе акт на отчаяние, с който Борисов цели спасяване на собствената си репутация", коментира независимият анализатор Веселин Аврамов. "Уволнението и подаването на оставка са сходни. Цел и на двете беше Борисов да престане да бъде мишена на народния гняв".

Протестиращите обвиняват политическата класа в близки отношения с организираната престъпност. "България, за съжаление, е известна с наемните си убийци", отбелязва Джоана Даймел, зам.-директор на Югоизточната Европейска Асоциация, изследователски институт в Германия. "Много убийства на знакови фигури никога не бяха разкрити".

С оставката на премиера парламентарните избори, планирани за юли, сега ще бъдат изтеглени по-рано - за април или май. Анализаторите още отсега предричат мръсна предизборна кампания. Протестиращите пък заявяват, че няма да позволят да бъдат употребени както от опозицията, така и от правителството.

"Опозиционните партии вече се опитват да яхнат вълната на народния гняв и да употребят демонстрантите за тяхна собствена изгода", отбелязва цитираният по-горе протестиращ Петър Георгиев. "Сметките за електроенергия бяха само искрата".

 

Без задържани и пострадали при снощния протест в София

Протестът в София снощи премина спокойно, без задържани и пострадали, съобщиха от пресцентъра на СДВР. Последните протестиращи са се из...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com