Вадят ВМЗ "Сопот" от списъка на дружествата от значение за националната сигурност

4972
Вадят ВМЗ "Сопот" от списъка на дружествата от значение за националната сигурност

Парламентарната комисия по икономическа политика реши, че трябва да бъде отменена стратегията за приватизация на ВМЗ- Сопот, съобщи БГНЕС.

Депутатите от комисията приеха и предложените от ГЕРБ промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, с които се изважда ВМЗ Сопот от списъка на търговски дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала, които са от значение за националната сигурност на България.

Отпадането от списъка трябва да даде възможност на Агенция за приватизация и следприватизационен контрол незабавно да стартира на приватизационна процедура по общия ред, предвиден в закона. В този случай управляващи и контролни органи на агенцията ще бъдат отговорни за критериите по приватизацията.

"Това, че Народното събрание ще гласува изваждането на ВМЗ–Сопот от списъка със стратегическите дружества не означава, че за в бъдеще процедурата по приватизация няма да има социални елементи, както и задължения за погасяване на публичните вземания. Синдикатите вече внесоха официални писма в агенцията за започване на разговори по бъдещите критерии на приватизационната процедура в случай, че Народното събрание извади ВМЗ от стратегическите дружества. В никакъв случай не бих коментирал, че тази процедура ще е по-различна от стратегията", коментира пред БГНЕС изпълнителният директор на Агенция за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов.

Вероятно срещите със синдикатите ще започнат до няколко седмици. "Считам, че ще направим всичко възможно социалните елементи да бъдат съгласувани със синдикатите, за да няма напрежение между тях и агенцията по време на процедурата. Смятам и, че трябва да остане задължението за погасяване на всички публични задължения", добави той. Караниколов беше категоричен, че ще бъдат намалени критериите за допустимост на участници в процедурата, свързани с оборотите на фирмите, желаещи да приватизират ВМЗ.

През юли 2012 година Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол обяви продажбата на 100% от капитала на "ВМЗ" ЕАД чрез публично оповестен конкурс на един етап. В хода на реализиране на приватизационната процедура, бяха подадени оферти от трима кандидат-купувачи. При прегледа на подадените документи се установи, че двама от кандидатите не отговарят на условията на Стратегията за раздържавяване на дружеството, поради което същите отпаднаха от по-нататъшно участие. До заключителния етап на процедурата бе допуснат третият участник "ЕМКО" ЕООД, гр. София, който следваше да представи обвързваща оферта и да внесе депозит в размер на 3 000 000 евро или равностойността му в лева. До изтичане на крайния срок, 15 ч. на 14.01.2013 г., в Агенция за приватизация и следприватизационен контрол от страна на кандидат-купувача беше внесена оферта, но не и определеният депозит. Поради тази причина Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол прекрати процедурата за приватизация на "ВМЗ" ЕАД.

ДАНС се заема с ВМЗ-Сопот

Състоянието на ВМЗ-Сопот стана обект на проверка от страна на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Това заяви изпълнителни...

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com