ВМЗ – Сопот излиза на ефективен протест

3854
ВМЗ – Сопот излиза на ефективен протест

Ефективни стачни действия на работниците от ВМЗ-Сопот започват от 8:10 ч. днес и ще продължат до сключване на споразумение, удовлетворяващо стачните искания, съобщиха от КТ "Подкрепа".

Стачката ще бъде безсрочна. Исканията на работниците са изплащане на дължимите трудови възнаграждения; осигуряване на ритмично подаване на работа; осигуряване на подходящи условия на труд във връзка с настъпване на предстоящия зимен сезон - такива не бяха постигнати.

След поредица протести на работниците от ВМЗ-Сопот се взе решение заплатите им да бъдат изплатени. Така служителите на завода спряха да стачкуват. На 20.11.2012 г., между работодателя и представителите на работниците и служителите във "ВМЗ" ЕАД-Сопот, бе подписано Споразумение. Според него до края на месец ноември 2012 г. трябваше да бъдат изплатени полагащият се аванс за м. октомври и остатъкът от заплатата за м. септември 2012 г. До 30 ноември бяха изплатени по 60 лв. от заплатата за м. септември.

Работниците от Вазовските машиностроителни заводи излязоха на предупредителна едночасова стачка на 12 декември. Те настояха да им бъдат изплатени дължимите от септември възнаграждения. Пред административната сграда на завода протестиращите бяха стотици. Обединеният стачен комитет и синдикалните ръководства на КНСБ и КТ "Подкрепа" в дружеството са категорични, че стачните действия ще продължат до изплащане на всички дължими суми към персонала.

На 5 ноември пък стана ясно, че само "Емко" ЕООД има шансове да купи ВМЗ Сопот. Двама от тримата участници подали документация в Агенцията по приватизация не отговарят на условията на стратегията за раздържавяване на дружеството и отпадат от по-нататъшно участие.

Редактор: Е. Гигова

Готвят контрапротест без тютюнев дим с ходене назад

Привържениците на настоящия вид на Закона за здравето ще ходят демонстративно назад под прозорците на Здравната комисия на "Дондуков"...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com