Втори ефективен протест на ВМЗ-Сопот

6383
Втори ефективен протест на ВМЗ-Сопот

Днес служителите на ВМЗ-Сопот продължават ефективните си стачни действия с протестно шествие от 12.15 ч., съобщиха от завода.

Шествието ще започне от Централен портал на "ВМЗ" ЕАД Сопот, по бул. "Иван Вазов" до паметника на Братя Вазови, където от 12.30 ч. ще се проведе протестен митинг. От 12.45 ч. до 13,00 ч. ще се проведе второ шествие от паметника на Братя Вазови по бул. "Иван Вазов" до Централен портал на "ВМЗ" ЕАД Сопот. Протестът се организира от Независим синдикат – КНСБ и СС на КТ "Подкрепа" при "ВМЗ" ЕАД Сопот.

Оръжейниците от "ВМЗ" ЕАД – Сопот изпратиха и декларация с обръщение до министър-председателя Бойко Борисов за спешна намеса и изплащане на дължимите работни заплати на 3100-те работещи в 100% държавното дружество. В декларацията стачкуващите призовават да им дадат полагащите се възнаграждения от м. септември т.г., за да могат те и техните деца да посрещнат коледните и новогодишните празници.

На 13.12.2012 г., Стачният комитет проведе преговори с изпълнителния директор на ВМЗ-Сопот, които приключиха без споразумение. На същата дата работниците и служителите от "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД Сопот започнаха безсрочни ефективни стачни действия. В стачката участваха около 1500 души. Исканията на стачкуващите работници са: изплащане на дължимите трудови възнаграждения; осигуряване на ритмично подаване на работа; осигуряване на подходящи условия на труд във връзка с настъпване на предстоящия зимен сезон.

Протестиращите заявиха, че за последните два месеца са получили възнаграждение от 60 лева. Те риторично зададоха въпроса: Как можем да оцелеем с 60 лева, при положение, че имаме 80 лева ток? Много от работниците имат необслужвани кредити и вече са получили записни заповеди от частни съдия-изпълнители, които очакват всеки момент да влязат в домовете им и да опишат имуществото им, и да им го изземат.

На 20.11.2012 г., между работодателя и представителите на работниците и служителите във "ВМЗ" ЕАД-Сопот, бе подписано Споразумение. Според него до края на месец ноември 2012 г. трябваше да бъдат изплатени полагащият се аванс за м. октомври и остатъкът от заплатата за м. септември 2012 г. До 30 ноември бяха изплатени по 60 лв. от заплатата за м. септември.

На 5 ноември пък стана ясно, че само "Емко" ЕООД има шансове да купи ВМЗ Сопот. Двама от тримата участници, подали документация в Агенцията по приватизация, не отговарят на условията на стратегията за раздържавяване на дружеството и отпадат от по-нататъшно участие.

На 13 декември ВМЗ – Сопот започва стачка

От 8:10 ч. на 13.12.2012 г. ще започнат ефективните стачни действия на работниците от ВМЗ-Сопот и ще продължат до сключване на споразум...

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com