420 000 лв. ще струва референдумът в Бургас за чистотата на въздуха

1467
420 000 лв. ще струва референдумът в Бургас за чистотата на въздуха
Снимка: Община Бургас

420 000 лева ще струва исканият от група общински съветници в Бургас местен референдум за чистотата на въздуха. Това сочи справка, предоставена от секретаря на община Бургас Божидар Кънчев в отговор на питане от общинския съветник Георги Дракалиев.

Темата ще бъде първа точка от планираното за вторник (27 ноември) заседание на местния парламент.

Съветниците предлагат в допитването да се включат следните два въпроса:  

„Считате ли, че е необходимо Община Бургас да предприеме всички допълнителни мерки, съобразно действащото законодателство, за ограничаване на замърсяването на атмосферния въздух на територията на общината?“ и „Искате ли Община Бургас да сключи договор с независима международна организация за изготвяне пълен анализ на въздуха в общината и извършване на ежемесечен мониторинг на показателите и вредните емисии във въздуха?“.

Ако ОбС одобри предложението, местният референдум ще се проведе на 27 януари 2019 г.  

Съветниците сочат, че от началото на 2018 г. до септември месец в Бургас има подадени стотици сигнали за влошено качество на атмосферния въздух. Те напомнят, че заради проблема с мръсния въздух в града, през януари и март месец т.г. бяха проведени два протеста с настояване отговорните институции да вземат мерки срещу замърсителите на въздуха. 

„Кметът на Бургас Димитър Николов обеща да изпрати писма до ръководствата както на "Лукойл", така и на "Кроношпан" с искане двете предприятия да закупят със свои средства ново оборудване - газ-анализаторни станции, които да бъдат монтирани в комплекс "Славейков" и да извършват 24-часов мониторинг на показателите на въздуха, а резултатите от замерването да се излъчват онлайн на сайта на РИОСВ и Община Бургас. "Кроношпан" закупи и монтира станция, но само за мониторинг на ФПЧ. Друг поет ангажимент от страна на Общината бе комплексното разрешително на "Кроношпан" да бъде променено, като изискването към предприятието да бъде извършването на 24-часов мониторинг на емисиите във въздуха. Информация това да е изпълнено  няма. По време на протестите беше подкрепена и идеята за създаване на карта, върху която да се маркират потенциалните замърсители в Бургас, но такава все още липсва“, обясняват вносителите на докладната.

Те считат, че взетите от община Бургас мерки за подобряване чистотата на въздуха са недостатъчни и затова трябва да се даде възможност на бургазлии да изразят своята воля по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

„Прекрасно разбираме, че на територията на община Бургас липсват големи инвестиции в производствения сектор вече много години. Но в същото време сме категорични, че това не е основание, за да не се иска мнението на хората, когато се касае до заобикалящата ги среда. Без да коментираме изрядността на заводите, защото по този повод неведнъж са правени проверки от страна на компетентните органи, които са се произнесли и издали нужните предписания, вярваме, че няма размер на инвестиция, който да е над човешкото здраве, колкото и пари да са вложени, и колкото работни места да са открити“, допълват вносителите.

Междувременно кметът на Бургас Димитър Николов и министърът на околната среда и водите Нено Димов инициираха поредица от разговори с ръководствата на големите промишлени предприятия. Първата беше с ръководството на дървопреработвателното предприятие „Кроншпан“, която се проведе в РИОСВ-Бургас, с участието на народни представители и общински съветници.

Те изискаха в завода да бъдат въведени най-добрите налични техники за всички пречиствателни устройства на територията на "Кроношпан".

До 10 декември предприятието трябва да представи график с етапите на въвеждане в експлоатация на новите техники. То трябва да започне веднага, а всички мерки трябва да са изпълнени не по-късно от ноември 2019 година.

До края на зимата проектът на ново комплексно разрешително трябва да бъде представен на гражданите на Бургас за обществено обсъждане. За по-голяма прозрачност общината ще предостави възможност на експерти, излъчени от гражданите, да валидират постоянно първичните данни от станцията за измерване на въздуха в комплекс "Славейков".

Данните от новата станция вече са достъпни и на интернет страницата на Община Бургас. Предстоят срещи с ръководствата на "Лукойл Нефтохим"- Бургас и други промишлени предприятия.

Вчера кметът на Бургас Димитър Николов е депозирал пред Общинския съвет  и своето положително становище по искането да се проведе местен референдум.

Той припомня, че голяма част от мерките в приетата Програма за подобряване качеството на въздуха са изпълнени.

„Факт е реконструкцията на основните улици на градския транспорт, както и извършената цялостна модернизация на обществения транспорт - обновяването на автобусния парк, въвеждането на системата от бързи автобусни линии и новите енерго-ефективни тролейбуси. Извършените сравнителни замервания с единствената в страната общинска Мобилна станция за контрол качеството на въздуха безспорно доказаха намаляване в нивата на замърсителите около основните пътни артерии на Бургас. Създадохме условия за алтернативно придвижване на гражданите и гостите на града чрез изградената велосипедна мрежа и общинската система за велосипеди под наем“, сочи градоначалалникът.

По думите му с ефект върху подобряване качеството на въздуха  са изпълнените проекти по изграждането на пътен възел „Юг“ и надлеза над Товарна гара, заедно с разширението на ул. „Крайезерна“, извеждайки транзитния трафик от града.

Общината насърчава използването на електро-автомобили чрез изграждане зарядни станции, безплатно паркиране в „синя зона“, данъчни облекчения за електрически МПС.

Направиха първа копка за електропровода Бургас – Добруджа

30 млн. евро са отпуснати за вътрешения електропровод 40 kV по трасето на постанциите „Бургас“ – „Добруджа&ldqu...

„Заложихме на повишаването на енергийната ефективност в публичната инфраструктура, жилищните сгради и уличното осветление, на използването на алтернативни горива за отопление на сградите на училища и детски градини. Гордеем се с първата сграда с близко до нулево потребление на енергия на ДГ „Пинокио“ в к-с „Меден Рудник“, допълва Николов. И пояснява, че общината осигурява достъп в реално време до данните от пунктовете за мониторинг на качеството на въздуха чрез интернет страницата на общината и 4 информационни електронни табла.

Община Бургас е предоставила безвъзмездно на Областна дирекция на МВР - Бургас, сектор „Пътна полиция“ газ-анализатор за отработените газове на МПС. Осигурена е инфраструктура за безвъзмездно предаване и оползотворяване на излезли от употреба гуми от граждани с цел предотвратяване на нерегламентираното им изгаряне и замърсяване на въздуха.

„Наясно съм, че най-труден за решаване е проблема със замърсяването на въздуха от битовото отопление с твърди горива и съществува реален риск за справяне, ако няма желанието и участието на гражданите. В подкрепа на жителите на Бургас, защитихме пред Оперативна програма „Околна среда“ и сме одобрени като бенефициент на безвъзмездна финансова помощ в размер на 12,965 млн. лв. за изпълнение на проект за намаляване замърсяването на въздуха от използването на твърди горива за битово отопление - подмяна на горивните устройства и използване на алтернативни и качествени горива“, посочва още Николов.

В становището си той подчертава, че администрацията е последователна в исканията й към МОСВ за промяна на Комплексното разрешително на „Кроношпан България“ ЕООД и въвеждане на условие за извършване на собствени непрекъснати измервания на производствената площадка. Настоява също МОСВ да съгласува нова и щадяща технология за отработване на „старите екологични щети“ на територията на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД.

„Ето защо считам, че предложените въпроси за решаване чрез местен референдум са естествено продължение на последователните усилия на общината за осигуряване на комфортна жизнена среда и изцяло подкрепям провеждането му, като общинската администрация ще изпълни решението на общинския съвет и ще осигури организационно техническата подготовка на местния референдум“, е посочил кметът в заключение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com