X
 
 

Граждани ще участват в проверките за чистотата на въздуха в Бургас

1262 0
Граждани ще участват в проверките за чистотата на въздуха в Бургас
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"
Парадоксът, че много често уредите не отчитат замърсяването на въздуха, което бургазлии усещат, доведе до нова инициатива. Освен специалисти в проверките на мобилните лаборатории ще се включват и граждани. Острите задушливи миризми и ароматът на тежки въглеводороди и бензин тревожат хората от години.

Actualno.com потърси за подробности по проблема директора на РИОСВ-Бургас инж. Тонка Атанасова:„Много граждани изявяват желание да присъстват на проверите заедно с РИОСВ и ние също ги призоваваме да го правят. Някои от тях изявиха желание следващият път да ни посетят и да обходим заедно, когато има много сигнали за замърсен въздух. През последните месеци по повод подготовката за зимния сезон, сме пуснали една извънредна заповед, че при получаване на повече от пет сигнала на граждани тръгваме с регионалната лаборатория да измерваме, за да видим показателите и гражданите да са спокойни. Те усещат миризмите, но после разбират, че не е установено замърсяване от уредите. Щом няма установено превишение на нормите, не би трябвало да има въздействие върху човешкото здраве“.

Според специалистите липсата на вятър също влияе на замърсяването. При северозападен вятър или безветрие, миризмите се стелят и много по-лесно стигат до града.

Оказва се, че от "Лукойл Нефтохим Бургас" АД непрекъснато правят подобрение на пречиствателните съоръжени, но няма как миризмите да бъдат спрени. Община Бургас ще предприеме действия и ще направи независими замервания на въздуха, за да са спокойни хората, че станциите на Изпълнителната агенция по околна среда отчитат правилно.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители