Лишени от свобода ще чистят речните дерета в Бургаско

4748
Лишени от свобода ще чистят речните дерета в Бургаско
Снимка: БГНЕС

Две бригади от по около 10-20 лица, лишени от свобода, ще почистват речните корита и деретата в област Бургас. Това каза „Фокус" областният управител на Бургас Вълчо Чолаков. Той обясни, че поради липса на средства, Областна администрация- Бургас е направила организация за това да се почистват най-нуждаещите се места в областта.

Дейността ще започне от 1 юни. Терените са изготвени по списък. Лицата, изтърпяващи наказание лишаване от свобода при най-лекия режим, ще бъдат придружавани от съответния ръководител, от представител на съответната община, на Областна администрация и специалист. Те ще се извозват чрез ОП „Бургасбус” или други превозвачи до съответните места за почистване. „По закон Областна администрация е длъжна да финансира и да следи поддръжката на речните корита, язовири, дерета и т.н., въпреки малките средства, с които разполагаме, решихме да направим тази организация, която е възможно най-евтиният вариант за почистване.

София се застрахова от варненски сценарий - почиства по 50 км речни корита годишно

Ежегодно в Столичната община почистваме, през последните години, около 50 км речни корита от наноси, дървета, клони. Това каза кметът н...

Това не означава, че спираме да искаме и да очакваме финансиране за по-мащабни превантивни дейности. Мисля, че мерките, които вече сме предприели, ще окажат своето добро въздействие и при последващи валежи ще дадат добри резултати”, каза още Чолаков. Той допълни, че се наблюдават строго и много по-често нивата на язовирите, които имат и тези които нямат стопани. „Правят се внезапни проверки, а не както до сега само два пъти в годината на потенциално опасни язовири”, каза областният управител.

Той подчерта, че не са достатъчни средствата за почистването на речните корита в областта. Вследствие на валежите се активизира свлачище в района на в участъка Малко Търново-ГКПП Малко Търново през тази година. За него вече са отпуснати средства в размер на 300 хил. лв.и се работи по него. Има и срутище, което е напътя Айтос-Провадия. От ОПУ-Бургас са поискали пари от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии, като до момента нямат отговор на искането. Чолаков допълни, че няма средства и за укрепване на опасните участъци от срутвания.

Той припомни, че през месеците май-юни 2014 година е имало силни валежи в областта, като най-засегнатите общини бяха Бургас, Сунгурларе, Созопол, през юли- Приморско, Царево, Созопол,Средец и Малко Търново, септември – Бургас, Созопол, Приморско, Царево, Малко Търново, Камено. „Особено през юли месец миналата година имаше количества на валежите около 180-200л./кв.м. за по-малко от 24 часа, което е около 30% от средногодишната норма”, каза още Чолаков.

По думите му, общите суми, които са необходими за възстановяване на щетите, за община Бургас са около 116 мнл. лв.,а за цялата област са около 130 млн. лв. За всички щети веднага са изготвени необходимите документи от страна на общините. Те са изпратени към Областна администрация-Бургас, а от там информацията е препратена към Междуведомствената комисия за бедствия и аварии с искане за финансиране. Обратна информация не постъпва в Областната администрация за това дали и какви средства е отпуснала комисията за възстановяването на щетите.

Три фирми се включват в пролетното почистване в Ловеч

Три фирми за момента откликнаха на призива на кмета Минчо Казанджиев за включване в кампанията „Да изчистим общината“ 2015....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com