Община Бургас ще отбележи 100 г. от рождението на композитор

1448
Община Бургас ще отбележи 100 г. от рождението на композитор
Снимка: Община Бургас

Тази година се навършват 100 години от рождението на знаменития бургаски композитор Лазар Николов. Родният Бургас ще отдаде заслужена почит към маестрото с два концерта и премиера на книга. Фестивалът, посветен на вековния юбилей, се организира с подкрепата на Община Бургас по Фонд „Култура”.

На 11 ноември / петък / ще бъде представена книгата на Лазар Николов „Разказ за преживяното. Биографични бележки и размисли“. Специален гост на срещата, която ще се проведе в Центъра за съвременно изкуство и библиотека от 18.00 часа, ще бъде проф. Юлиан Куюмджиев – едно от малкото имена, които помагат да се докоснем до творчеството на големия композитор.

Фестивалът продължава на 12 ноември / събота / с концерт в Културен дом НХК от 18 часа. Тогава ще прозвучат два от струнните квартета на композитора – струнен квартет N 1 „Виртуозни игри“, и струнен квартет N3 в изпълнение на Класик Арт. Класик Арт е състав от блестящи солисти на Софийската филхармония. Съставът интригува с представянето на оригинални, виртуозни и не често изпълнявани произведения на своите концерти, както и произведения от различни епохи – от Моцарт до Лазар Николов.

Музикалната общественост и гостите на града ще имат възможност да се запознаят с още от творчеството на Лазар Николов на 14 ноември /понеделник /. Тогава отново в Културен дом НХК от 18 часа публиката ще има възможност да се наслади на „Соната за пиано N2“, „Сонатата за флейта“, „Соната за цигулка“, както три вокални песни и произведението Le Requiem за сопран, цигулка и пиано. Изпълненията ще бъдат направени от проф. Георги Спасов – флейта, Мила Михова – пиано, младата и обещаваща пианистка и тазгодишна носителка на наградата „Кристална лира“ на Съюза на музикалните и танцовите дейци - Зорница Иларионова – цигулка; Силвана Пръвчева – сопран, солистка на Софийска опера и балет, и Татяна Божко – пиано.

„Вярваме, че този фестивал е проводник на инициативи, които обединяват хората на изкуството, обединяват минало и настояще и възпитават младите хора в дух на приемственост, дух на почитане на големите творци на майка България.”, споделят организаторите от Лятна академия на изкуствата.

Проф. Лазар Николов (1922 – 2005) е сред пионерите на българския музикален авангард. Автор е на произведения във всички музикални жанрове, изпълнявани от много български и чуждестранни музиканти и състави. Бил е професор в НМА - София, като и председател на Съюза на българските композитори. Носител е на орден „Стара планина“ (1997 г.) и на голямата награда и златен медал за цялостно творчество и принос за развитието на съвременната музика от Международната академия на изкуствата в­ Париж (1992 г.). Почетен доктор е на АМПТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив (1997) и на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София (2002). Професор Лазар Николов е почетен гражданин на Бургас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Великденска багрилница на открито донесе цветно настроение в Бургас

За великденските празници в зоопарк Бургас ще има специална празнична програма за посетителите

Бургас изпраща 2200 абитуриенти от 22 училища

Остров Света Анастасия дава старт на летния сезон на 4 май

Бургас ще бъде домакин на най-големия форум на креативната индустрия - ФАРА (СНИМКИ)

КТК „Ченгене скеле“ е супер предложение за предстоящите празнични дни

За първи път масов летен Никулден в Бургас

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас