Общински съветници от Бургас настояват за повече права при поставяне на паметни знаци

6449
Общински съветници от Бургас настояват за повече права при поставяне на паметни знаци
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

Общински съветници от Бургас внесоха докладна записка по повод приемане на нов Правилник за реда за изграждане, поставяне, преместване и премахване на паметници, монументи, паметни плочи и други на територията на община Бургас.

Документът е подписан от Георги Дракалиев, арх. Петър Статев, Красимира Маркович, Георги Маринчев, Юлиан Георгиев, Николай Стоянов и Станимир Апостолов.

Actualno.com разговаря с Георги Дракалиев, който е един от вносителите на докладната:“ Правилникът касае процедури, които са пропуснати от досегашния. В него имаше някои излишно заложени изисквания, които затормозяваха изграждането на паметници и най-вече поставянето на паметни плочи, които бяха приравнени към монументи и паметници. Това противоречи на логиката, те трябва да бъдат много по-лесно разрешавани. Този правилник, който предлагаме допълва стария, облекчава някои процедури, дава повече правомощия на общинските съветници. В него не сме имали някаква политика, когато сме го подготвяли с колегите. Така или иначе всички разпореждания за подобен тип паметници трябва да бъдат съобразени с изискванията на Закона за устройство на територията, за културното наследство и за военните паметници“.

Според съветниците сега действащият правилник е непълен, съдържа излишни изисквания, неточни процедури и ограничава правомощия на общинските съветници.

В докладната се казва: „Действащият Правилник лишава общинските съветници от правомощия, които имат по ЗМСМА, като не им дава право да правят предложения до Общински съвет, не само по отношение на паметници, а дори и за поставяне на една обикновена паметна плоча. Такова право е дадено на кмета на общината, селски кметове, НПО с подписка от поне 1000 души и на председатели на групи общински съветници. Това означава, че кмет на село с 400 жители има това право, а общински съветници, представляващи по 1000 избиратели го нямат. Дори и 45 от общинските съветници заедно да поискат нещо, свързано с паметник или паметна плоча, те нямат право да го предложат на Общинския съвет, ако поне един от тях не е председател на група“.

Тези и още ограничения са причина за предложенията на съветниците за нов правилник. Те предлагат местният парламент да приеме новия правилник и така да се улесни изпълнението на процедурите по вземане на решения и реализацията им, да се облекчат изискванията при поставяне на паметни плочи, да се възстановят отнети правомощия на общинските съветници и да се регламентира решаването на казуси, за които не е предвиден ред.

Съветниците правят предложение и по отношение на финансовите и други средства, които са необходими за прилагането в действие на новата наредба.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

За първи път масов летен Никулден в Бургас

Община Бургас продължава да ремонтира улиците в центъра на града

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на пет възможни локации

Красивото цветно изложение "Флора 2024" се открива на Лазаровден с концерт в Бургас (ПРОГРАМА)

Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com