Прокуратурата протестира срещу КЕВР заради цените на водата в област Бургас

2152
Прокуратурата протестира срещу КЕВР заради цените на водата в област Бургас
Снимка: БГНЕС

Софийска градска прокуратура (СГП) е протестирала решението на Комисията за енергийно и водно регулиране за цените на водата в 13 общини в област Бургас, след като КЕВР поиска почти 60% увеличение.

Става въпрос за общините Бургас, Айтос, Камено, Карнобат, Малко Търново, Несебър, Поморие, Приморско, Руен, Созопол, Средец, Сунгурларе и Царево, пише СГП в официалния си сайт на 29 август.

ВиК Бургас и Комисията за енергийно и водно регулиране ще трябва наново да изчисляват промените в цените на водата в град Бургас и в още 12 общини. Софийската градска прокуратура (СГП) е внесла в съда протест срещу решението, с което КЕВР е утвърдила 59% скок на тарифите в Бургаска област. Повишението засяга общините: Бургас, Айтос, Камено, Карнобат, Малко Търново, Несебър, Поморие, Приморско, Руен, Созопол, Средец, Сунгурларе и Царево. 
Според държавното обвинение поскъпването е прекомерно, недобре обосновано и не е съобразено с доходите на абонатите. Ето защо се иска съдът да отмени  решението на КЕВР и новите тарифи да не се прилагат - защото това би причинило "значителна и труднопоправима имуществена вреда на жители на област Бургас, изразяваща се в заплащане на изключително завишени цени за "ВиК услуги".
СГП е застъпила становище в протеста, че има редица нарушения, вкл. и липса на становища от засегнатите общини за бизнес-плана на ВиК Бургас за периода 2022 г. – 2026 г., в който е заложено поскъпването. 
От прокуратурата смятат, че КЕВР неправилно е определила новите цени за социално поносими, като не е ползвала необходимите данни от Националния статистически институт.
"Социална поносимост на цената на "ВиК услугите"" означава, че тяхната стойност, определена на база минимално месечно потребление на вода за питейно-битови нужди от 2,8 куб. м. на човек,  не надхвърля 2,5 на сто от средния месечен доход на домакинство в съответния регион.
"Ползваните от КЕВР данни относно доходите на жителите на област Бургас за извършването на анализ на социалната поносимост на цените на "ВиК услугите" са неотносими. Не е ясно как КЕВР е определила средно месечния доход на човек от домакинство за годините: 2022 г.-2026 г.", заявяват още от държавното обвинение.
Сред аргументите на прокуратурата са също така и изискването в бизнес-плановете да има направен технико-икономически анализ на съществуващото положение. От обвинението сочат, че според решението на КЕВР няма направен технико-икономически анализ на състоянието на ВиК Бургас с към текуща дата, вкл. и получените и усвоени средства по Оперативна програма „Околна среда“ по проект „Интегриран воден проект за област Бургас“, и тяхното влияние при изпълнението и определянето на целевите нива на показателите за качество.
Липсват и данни и информация за начина на определяне на размера на общите загуби във водоснабдителната система.
"При определянето на цените на ВиК услугите трябва да се ръководи и от принципите за възстановяването на икономически обоснованите разходи. При определянето на разходите за възнаграждения на персонала на дружеството, съответно осигуровките за тях, както и при определянето на разходите за електрическа енергия, включени в цените на ВиК услугите не е спазен посоченият принцип", посочват още от прокуратурата, като отбелязват, че в заплатите и осигуровките на работещите във ВиК дружеството не е отразено намаляването на абонатите

Протести и недоволство обхвана страната след драстичното поскъпване на водата

Водни бунтове се готвят в различни градове в страната, след като от началото на август КЕВР утвърди драстично завишение на цените на пи...

ВиК - Бургас и КЕВР ще трябва наново да изчисляват промените в цените на водата в тези общини. Софийската градска прокуратура (СГП) е внесла в съда протест срещу решението, с което комисията е утвърдила 59% скок на тарифите в Бургаска област. Според държавното обвинение поскъпването е прекомерно, недобре обосновано и не е съобразено с доходите на абонатите. Ето защо се иска съдът да отмени решението на КЕВР и новите тарифи да не се прилагат - защото това би причинило "значителна и труднопоправима имуществена вреда на жители на област Бургас, изразяваща се в заплащане на изключително завишени цени за "ВиК услуги".

Прокуратурата се аргументира, че има редица нарушения, включително и липса на становища от засегнатите общини за бизнес-плана на ВиК Бургас за периода 2022 г. – 2026 г., в който е заложено поскъпването. 

От прокуратурата смятат, че КЕВР неправилно е определила новите цени за социално поносими, като не е ползвала необходимите данни от Националния статистически институт. "Социална поносимост на цената на "ВиК услугите"" означава, че тяхната стойност, определена на база минимално месечно потребление на вода за питейно-битови нужди от 2,8 куб. м на човек, не надхвърля 2,5 на сто от средния месечен доход на домакинство в съответния регион.

"Ползваните от КЕВР данни относно доходите на жителите на област Бургас за извършването на анализ на социалната поносимост на цените на "ВиК услугите" са неотносими. Не е ясно как КЕВР е определила средномесечния доход на човек от домакинство за годините: 2022 г.-2026 г.", заявяват още от държавното обвинение.

Димитър Николов иска от съда отмяна на решението на КЕВР за цената на водата в Бургас

"В качеството си на кмет на Община Бургас подадох жалба до Административен съд София-град, с която искам отмяна на решението на КЕВР за...

Сред аргументите на прокуратурата е също така и изискването в бизнес-плановете да има направен технико-икономически анализ на съществуващото положение. От обвинението съобщават, че според решението на КЕВР няма направен подобен анализ на състоянието на ВиК - Бургас към текуща дата, включително и получените и усвоени средства по Оперативна програма „Околна среда“ по проект „Интегриран воден проект за област Бургас“ и тяхното влияние при изпълнението и определянето на целевите нива на показателите за качество.

Липсват данни и информация за начина на определяне на размера на общите загуби във водоснабдителната система, твърди прокуратурата. "При определянето на цените на ВиК услугите трябва да се ръководи и от принципите за възстановяването на икономически обоснованите разходи. При определянето на разходите за възнаграждения на персонала на дружеството, съответно осигуровките за тях, както и при определянето на разходите за електрическа енергия, включени в цените на ВиК услугите, не е спазен посоченият принцип", посочват още от обвинението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Благоустрояват района около четири блока в „Меден рудник“ (СНИМКИ)

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в местността Ъгъла в „Сарафово“ (СНИМКИ)

Зелената зона в Бургас може да стане целогодишна

Община Бургас представи проекта за интегрирана здравна грижа на деца в Ямбол и Сливен

За ден: Глобиха 51 души с тротинетки и велосипеди в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас