Прокуратурата спря производството срещу полиция, прострелял мигрант; нямало престъпление

438
Прокуратурата спря производството срещу полиция, прострелял мигрант; нямало престъпление
Снимка: БГНЕС

Бургаската окръжна прокуратура е прекратила наказателното производство, образувано във връзка със смъртта на афганистански имигрант от полицай Вълкан Хамбарлиев през октомври миналата година в района на Средец. Решението е взето поради липса на извършено престъпление от общ характер, съобщиха от прокуратурата.

Групата от 59 афганистанци и иракчани, за чието противозаконно пребиваване в граничната зона имало достатъчно данни, не изпълнили разпореждането на тримата гранични полицаи да спрат. Един от служителите - Вълкан Хамбарлиев, произвел предупредителен изстрел със служебния си пистолет, за да осигури личната си безопасност. Афганистанският гражданин е бил ранен смъртоносно след рикошет на изстреляния куршум.

ООН: Над 2 милиона стават бежанци след започване на ударите срещу ИД в Мосул

Над 2 милиона души ще се превърнат в бежанци заради въздушните удари срещу терористичната групировка „Ислямска държава“, пр...

Хамбарлиев е действал в законовите норми, изпълнявайки вменените му съгласно служебните му задължения функции по неутрализиране и задържане на чужди граждани, нарушили териториалния суверенитет на българската държава, заключават от прокуратурата.

В хода на разследването са извършени огледи на местопроизшествието, разпитани са над 70 свидетели, изготвени са множество експертизи - физикохимични, балистични, съдебно медицински. Извършени са и три следствени експеримента, пише БНР.

При анализа на събраните доказателства се е установило "по безспорен начин", че именно рикошетът на куршума, изстрелян от Хамбарлиев, и отклонението му в резултат на удара в дъгата на моста са конкретната причина за смъртта на афганистанския гражданин.

Постановлението може да бъде обжалвано пред Окръжния съд в 7-дневен срок.

17 афганистанци, крили се 2 дни в тръби под пътя край Приморско, бяха задържани

Гранична полиция задържа 17 афганистанци, сред тях и четири деца, които два дни се укривали в тръбите под пътя Ясна поляна-Приморско, к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас