Проверки на РИОСВ Бургас след сигнали за миризма на газ в града

3075
Проверки на РИОСВ Бургас след сигнали за миризма на газ в града
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

Няма регистрирани емисии на сероводород и въглеводороди във въздуха над Бургас и района, констатираха екипи на РИОСВ след проверка по сигнали на граждани, предава кореспондентът на Actualno.com в региона.

Сигналите са от жители на град Бургас за миризми на нефтопродукти и газ през изминалото денонощие в часовете от 21:45 на 10.12.2019 г. до 00:30 на 11.12.2019 година.

Обновяват още четири старинни сгради в Бургас

Основните пешеходни зони на Бургас да станат още по-красиви, безопасни за преминаване и с по-богата туристическа стойност. Това е целта...

"От около една седмица всички ние усещаме аромата въглеводрооди от Нефтопреработвателния завод. В тази връзка РИОСВ извърши няколко проверки в които за съжаление не установяваме абсолютно никаква промяна в параметрите на работата на инсталациите. Всички инсталации са натоварени на сто процента. Но се установи, че нямаме превишение на нито един от показателите които са за качество на атмосферен въздух, но въпреки това там се произвежда бензин. Всички усещаме аромата на тежки въглеводороди, на бензин, което основно идва от рафинерията, която го преработва. Зимният период това е по-интензивно. Снощната проверка беше извършена след подадени около 30 сигнала получени на 112 и бяха извършени замервания по всички точки. По 28 показатели нямаме завишение по нито един от тях, но около границите на завода се усеща страшно силна миризма на въглеводороди. Ясно е, че тя идва от преработката на нефта. В рамките на този един до нула часа заводът е предприел действия като е намалил мощностите, преустановил е всички други дейности по разтоварване и след този период нямаме вече сигнали от граждани. Те са оператор който работи под комплексно разрешително и едно от условията в него е, че не трябва да има разпространение на неприятни миризми извън завода. Това е основанието на РИОСВ да предприемане на административно наказателни мерки. Глобата в такива случаи е от 10 хиляди до 500 хиляди лева. Конкретната сума ще се уточни. За подобно нарушение миналата година заводът беше глобен със сто хиляди лева". Това заяви при обявяване на резултатите от проверката пред Actualno.com директорът на РИОСВ Бургас инж. Тонка Атанасова.

Още подробности за изследванията и резултатите:

Измерванията за качеството на атмосферния въздух са били направени при пълно безветрие с мобилна апаратура GASMET по 28 показателя както в местата на подаване на сигналите. Те са извършени и по границата на производствената площадка на „Лукойл Нефтохим“ АД. Регистрираните стойности при измерването са под границата на количествено определяне на метода. При извършен обход по границата на производствената площадка на рафинерията от експертите на инспекцията е усетена миризма на нефтопродукти.

В ежедневния рапорт на дежурен старши инженер на „Лукойл Нефтохим“ АД е докладвано за предприети действия от екипи на Единната противоаварийна служба . Осъществено е замерване в Бургас по улица „Янко Комитов“, в жилищен комплекс „Славейков“ блок 64, жилищен комплекс „Лазур“ улица „Места“, ж.к. „Изгрев“ ж.к. “Братя Миладинови“ - кръстовище на площад “Трапезица“, Морска гара, Морска градина. Няма регистрирани емисии на сероводород и въглеводороди. Втори екип на ЕПАС е извършил замервания покрай оградата на „Лукойл Нефтохим“ АД, в посока Бургас и Долно Езерово и там не са регистрирани емисии на сероводород и въглеводороди.

Пристанище Бургас ще строи планетариум (СНИМКИ)

Изграждане на планетариум в Бургас със съответната система възлага Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ &nda...

Няма подаване на сероводород и въглеводороди за изгаряне на факелните системи. От страна на дружеството са спрени дейностите с риск от предизвикване на емисии. Засилен е контролът върху работните параметри на инсталациите. Данните от провежданите собствени непрекъснати измервания не показват превишения на нормите за допустими емисии. Проверени са трасетата на магистралните тръбопроводи. Оказало се е, че и там няма пропуски, не са констатирани и миризми. Преди и по време на сигналите не са извършвани дейности по преработката на стари екологични щети.

Превишения на контролираните замърсители не са регистрирани от АИС „Долно Езерово“ и диференциалната оптична система „OPSIS” в комплекс „Лазур“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Бургас ще бъде домакин на най-голямото географско събитие в страната

125 електрически велосипеда скоро ще са на разположение на бургазлии

Бургас отбеляза Деня на Тракия

Община Бургас изгражда нов дом за възрастни хора в парк "Минерални бани"

Община Бургас изгражда нова спортна зала

Бургас ще посрещне учени от цял свят на симпозиум по биоинформатика и биомедицина

Бургас започва профилактична дезинфекция на паркове, градини и площадки

Бургас отбеляза Благовещение и 90 г. от рождението на Христо Фотев

Лодкостоянката в „Крайморие“ вече е най-модерното съоръжение за акостиране в региона (СНИМКИ)

Откраднаха кофи за боклук в Бургас, те обаче са с GPS

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас