Възраждат рибарството - древния поминък на Бургаския регион

4547
Възраждат рибарството - древния поминък на Бургаския регион
Снимка: БГНЕС

Три милиона лева са осигурени за занимаващите се с рибарство, по програмата за морско дело и рибарство. За да получат част от сумата, кандидатстващите трябва да работят в този сектор, в населени места в община Камено, както и в бургаския жилищен комплекс "Меден рудник", кварталите "Крайморие", "Акациите", Рибарското селище "Ченгене скеле", селата Маринка, Димчево, Извор, Твърдица и други. Парите са осигурени от община Бургас и Местната инициативна рибарска група Бургас-Камено, предаде кореспондентът на Actualno.com.

Първата мярка вече е отворена, остават още пет. "Досега Бургас беше дискриминиран и не беше допустим бенефициент по рибарската програма. Ние се борихме, стигнахме чак до Европейската комисия, аргументирахме се и регламентът беше променен в наша полза. Призовавам малките и средни фирми от Бургас и Камено да бъдат активни, защото тези пари са за вас, големи компании от столицата и страната нямат право да кандидатстват за тях", заяви кметът Димитър Николов.

Actualno.com разговаря с Димитър Янчев, председател на сдружение "Морски сговор", по въпроса дали рибарското селище ще кандидатства с проект: "Ние сме в основата да се създаде Местна инициативна рибарска група (МИРГ) и тя съществува благодарение на "Морски сговор". Ние не отговаряхме на условието, защото не се допускаха да участват населени места под 10 000 души. Преди три години събрахме подписи, предадохме ги в общината и кметът Димитър Николов задвижи нещата и промениха условията. Така че рибарското селище ще кандидатства много сериозно по различните мерки, които предлага програмата. Рибарите обаче се дразнят, когато фигурират в публичното пространство като Ченгене скеле. Някога така се е наричал кей, един мост, който с течение на времето падна и отдавна не съществува. По закон ние сме селищно образование рибарско селище и с това име ще кандидатстваме по различните проекти".

Нова комисия ще решава проблемите на бургаския квартал „Сарафово“

Жители на „Сарафово“ не са доволни от действията на община Бургас, свързани с брегокрепването в източната част на квартала....

97 000 лева е максимумът, за който може да се кандидатства. Парите могат да бъдат използвани за обучение на персонал, купуване на специализирана техника, софтуер, транспортни средства, строително-ремонтни или други дейности.

Откриването на нови работни места ще носи най-много точки при оценяването на подадените проекти. Кандидатстващите фирми или НПО трябва задължително да са регистрирани в Бургас или Камено, а не в други населени места по крайбрежието.

Крайният срок за кандидатстване по тази мярка е до 30 декември 2019 година. Втората ще бъде отворена след тази дата и е насочена най-вече към неправителствения сектор. Нейната цел е да стимулира опазването на природното богатство на региона.

Целта на програмата с шест мерки е да повиши конкурентоспособността на местния бизнес в рибарския сектор. Да се създадат нови работни места, за да не остане в миналото поминъкът, който е изхранвал през времето хората от града и региона. Идеята е също, природните ресурси на Бургас да бъдат съхранени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Мащабен ваканционен комплекс ще се издигне на Попския плаж на Царево

Шоу с дронове, музика и забавления очакват жителите и гостите на Бургас

Посред бял ден: Чакал се разходи из бургаския квартал „Меден рудник“ (СНИМКИ)

Обвинен за блудства и изнасилване в Бургас получи условна присъда

Малчуганите от детските градини в Бургас ще отбележат Деня на българския спорт

Карнавал, велопоход и познавателен тур са в програмата на предстоящия зелен уикенд в Бургас

Вижте листата на "Има такъв народ" за парламентарните избори на 9 юни във 2 МИР - Бургас

Вижте листата на БСП за парламентарните избори на 9 юни във 2 МИР - Бургас

Вижте листата на ДПС за парламентарните избори на 9 юни във 2 МИР - Бургас

Вижте листата на ПП-ДБ за парламентарните избори на 9 юни във 2 МИР - Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас