Златната рибка на Бургас се нарича Десислава Белова

30049
Златната рибка на Бургас се нарича Десислава Белова
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

България отдавна търси своето вдъхновение, но някак все не успява да го намери. А то е навсякъде около нас - само трябва да направим усилие да го видим.

Младата надежда на бургаското плуване Десислава Белова е родена през 2008 година. Започва да тренира плуване 2016 година в ПК "Черноморец Бургас". Там се случва една уникална среща - с треньорката Люба Панайотова. Тя не само я учи да плува, но за една година прави от нея двукратна републиканска шампионка.

Първото ѝ официално състезание е през април 2017 година. До края на същата тази година Десислава извоюва 23 златни, 9 сребърни и 2 бронзови медала, има шест най-добри постижения за възрастта си "Златна рибка" /9-годишни/ на турнира "Замората" и печели всички четири купи за най-добър състезател в надпреварите, където е връчван такъв приз. През 2018 година Десислава се състезава със своята възраст и с по-малки (2008-2009г.) и в индивидуалните си стартове няма медал, различен от златния – единадесет състезания – 44 златни медала , 1 сребърен и 1 бронзов от щафетни плувания, а конкуренцията остава далеч след нея. В колекцията си вече има нови 9 купи за най-добър състезател.

Най-впечатляващото представяне за 2018 година е провелият се в началото на месец ноември 20-ти юбилеен турнир "Замората", където златният тандем между треньора Люба Панайотова и плувкинята Десислава Белова завоюва 9 титли и подобри 6 най-добри постижения при 10-годишните. Силните и резултати на 50 метра свободен стил, гръб и бътерфлай, както и 200 метра съчетано плуване вече оглавяват и балканската ранглиста за нейната възраст.

Кое е момичето, което стои за титлите и медалите и защо се отказва от художествената гимнастика в полза на плуването? За Actualno.com разказва малката, амбициозна и чаровна Десислава Белова.

Кога и как се озова в залата, на колко години беше, когато започна да спортуваш?  

Когато бях на четири години, мама ме заведе да гледам сестра ми как тренира художествена гимнастика. Видях как загряват, как играят на килима, как се разтягат и на следващият ден се записах.

Семейството ти ли е причината да се насочиш към спорта? Разкажи ни за тях.

Имаме малка семейна фирма и тати е шефът. Майка ми е бивша плувкиня и майстор на спорта. Сега тя е ветеранка. 

Хората виждат крайния резултат, радват се на медалите и издигането на българския флаг по време на награждаването на спортистите, но какви усилия полагаш, за да бъдеш първа?

Всеки ден съм на тренировки също така и в събота. Плувам по четири-пет километра на ден. Има тежки серии, затова трябва да имаш издръжливост.

Кога разбра, че трябва да смениш художествената гимнастика с плуването?

Това стана изведнъж. Мама ме водеше на тренировка и аз и казах, че вече не ми се ходи на художествена гимнастика. Също видях колко много медали продължава да носи тя от ветераните-плувци. На следващият ден се записах на плуване.

Това твое решение има ли това връзка с факта, че Бургас е морски град и тук всеки трябва да може да плува добре?

Не, няма. Аз просто исках да съм плувкиня.

Кой е сега твоя клуб и треньор? Кои са хората на които си благодарна – теньори, учители?

Сега клубът, в който съм е "Черноморец – Бургас". Треньорката ми се казва Люба Панайотова. Тя ме научи да плувам и тя ме направи републиканска шампионка за една година.

Имаш ли любими медали и победи?

Всички медали са ми любими, защото са нужни много тренировки и трябва издръжливост, за да успееш. Освен това всички победи са трудни, защото трябва много тренировки и много пот.

По време на тренировките и състезания сигурно се случват и различни интересни ситуации. Разкажи ни някоя от тях.

През 2017 година в една и съща дисциплина – 50 метра свободен стил, аз станах републиканска шампионка при най-малките във възраст "Златна рибка", а мама стана републиканска шампионка при най-големите, ветераните в пета група, но моето време беше с пет стотни по-добро от нейното.

Разкажи ни, за твоите занимания извън спорта? Имаш ли любими предмети в училище?

Извън спорта обичам да  слушам музика. Моите любими предмети са "Математика", "Човек и общество" и часовете по физическо.

На кои световноизвестни спортисти се възхищаваш? 

Възхищавам се на Антъни Иванов, Таня Богомилова, Майкъл Фелпс, Марк Шпиц, Петър Стойчев, Тодор Тодоров от моя отбор, Ребека Сони и други.

Спортът ли ще продължава да бъде номер едно в твоя живот?

В бъдеще се виждам отново като плувкиня. Ще продължавам да ходя на състезания.

Усилията на треньора Люба Панайотова превръщат пълната със спортен хъс и енергия Десислава Белова в двукратна  републиканска шампионка. Година по-късно идват и първите рекорди. Сега срещу нейното име /за десетгодишни/, има записани 10 от 13 възможни рекорда, а в категорията деветгодишни, рекордите са 6. Всички тези постижения дават шанс Десислава да бъде номинирана във фондация "Димитър Бербатов" за успелите деца на България, като в момента тече гласуване във Facebook.

Нека всички, които се радват на постиженията на бургаската плувкиня, да я подкрепят, за да продължи да се развива и винаги да плува - само напред. Екипът на Actualno.com ѝ го пожелава искрено!

Материал на Гергана Цонева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Представиха резултатите от проекта за подобрено образование и грижи в ранна детска възраст в община Бургас

Авиомузей-Бургас кани децата на вълнуващо приключение за Великден

Забраняват строителството в Царево и Ахтопол от 15 май

Детски фолклорни ритми огласиха Младежкия международен център-Бургас

Служебният кабинет връща назначена от Радев за областен управител на Бургас

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Благоустрояват района около четири блока в „Меден рудник“ (СНИМКИ)

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в местността Ъгъла в „Сарафово“ (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас