5 неща, които трябва да правят лидерите в несигурни времена

4096
5 неща, които трябва да правят лидерите в несигурни времена
Снимка: WU Executive Academy

Проф. Барбара Щьотингер от 2015 е декан на WU Executive Academy, Виена – един от водещите международни бизнес университети. От 2007 насам тя е академичен директор на професионалната MBA програма по Маркетинг и продажби, която се радва на голям интерес от студенти от цял свят, включително от България. Щьотингер притежава докторска степен, била е консултант на различни международни и местни фирми, както и на нестопански организации. Прави значителна част от научните си проучвания докато е в САЩ и Канада. Освен това, има дългогодишен преподавателски опит в Европа, Азия и Северна Америка в сферата на маркетинга и международния маркетинг, и е носител на няколко награди. Ние имахме честта да си поговорим с нея относно сегашните предизвикателства пред професионалното образование, перспективите пред хората, завършили MBA програма в WU Executive Academy и какви са съвременните изисквания към лидерите.

"Бих казала, че това, което е най-ценно за хората, които следват при нас, е международната среда и контактите, които имат с професионалисти от цял свят. Това се отнася както за самите програми, така и за модерния ни кампус. Атмосферата е наистина вдъхновяваща и предлага възможности за развитие на високо ниво", твърди Щьотингер.

Пандемията от COVID-19 безспорно се отрази на много сфери от нашия живот, включително върху образованието, което наложи необходимите промени в академичните среди. Това се отнася и за WU Executive Academy. "Мисля, че пандемията ни промени по много различни начини. Преподавателите ни бяха свикнали да преподават във физическа класна стая, да имат реален контакт със следващите. И за нас беше нещо ново, тъй като вече имахме изграден механизъм за всичко, което се случва в университета. Да въведем онлайн обучението беше голямо предизвикателство за всички ни, научихме много и в момента, смея да твърдя, имаме хибриден модел на обучение, който дава много добри резултати. Студентите разполагат с професионално записани лекции, които могат да гледат онлайн в удобно за тях време, а също така присъствено да посещават лекции."

Пандемията и случващото се в света се отрази и върху изискванията към съвременните лидери.

"Според мен най-голямото предизвикателство към лидерите в момента е справянето с тази изключително променлива среда. Да поддържаш бизнеса си стабилен, успявайки да реагираш адекватно на външните нестабилни фактори."

Ето и 5 неща, според проф. Барбара Щьотингер, които трябва да правят съвременните лидери в несигурни времена:

1. "Рисувайте" цветно бъдеще

Пандемията от коронавирус се отразява върху мотивацията и психическото здраве както на служителите, така и на мениджърите. Работата от вкъщи в непосредствена близост до децата, работната несигурност и постоянното приспособяване към нови ситуации може да доведе до безпокойство. Съветът на проф. Барбара Щьотингер за трудни времена като тези е да почерпите вдъхновение от велики личности от близкото минало, които са успели да преодолеят кризи, които са изглеждали непреодолими, чрез тяхната изключителна смелост, дисциплина и издръжливост. "Да вземем например Нелсън Мандела. Дори доживотната присъда не го обезсърчи да доразвие визията си за ново общество в Южна Африка, въпреки че нямаше причини да се надява, че кошмарът, в който живееше, някога ще има край. Можем да изучаваме начини за справяне с кризи, като гледаме такива изключителни личности, вместо да се облегнем и да чакаме нещата да се върнат към нормалното. Важно е да приемем, че (бизнес) животът винаги ще има своите възходи и падения, че просто като времето - трябва да продължаваме да се променяме." След като осъзнаете това, можете да се съсредоточите върху начините, по които можете да оформите бъдещето. "Не само обществата, но и компаниите се нуждаят от по-голяма визия за бъдещето, върху която да надграждат и да поддържат мотивацията на служителите." От практическа гледна точка това означава, че мениджърите не трябва да си губят времето да осъждат настоящето, а да работят с екипите си за по-добро бъдеще – независимо с какво още ще се сблъскаме.

2. Придобиване на умение за толериране на неяснотата

"Комплексните проблеми изискват комплексни решения. За да ги измислим, трябва да се научим да приемаме неяснотата и дори да я толерираме с лекота." Това, което е вярно днес, утре може да е остаряло. Научните революции се случват с все по-бързи темпове. Фактите понякога не успяват да покрият всички аспекти на дадена ситуация или изглежда, че си противоречат. Някои (полезни) мерки може да изглеждат нелогични.

3. Фокусиране върху решения

Независимо дали разглеждаме действителни проблеми от настоящето, или потенциални проблеми в бъдещето: ако се фиксираме върху тях твърде съсредоточено, тези проблеми ще бъдат всичко, което ще можем да видим. "Общественият дебат често завършва с това, което не е наред или работи зле, и за съжаление фокусът върху решенията често изобщо липсва." В компаниите мениджърите са тези, които трябва да отговарят на своите отговорности като "главни изпълнителни директори за решаване на проблеми". "Модерното лидерство означава също така да насърчавате другите и себе си да не избягвате новите решения." На този фон "е от съществено значение да се противодейства на фалшивите новини и произтичащата от това несигурност дали на фактите може да се вярвa".

4. Стратегически поглед към бъдещето

"Кризата принуди много мениджъри да реагират бързо и да предложат нови бизнес модели или алтернативни начини за достигане до клиентите." Този предприемачески дух все още е от съществено значение. Придобихме нови начини за сътрудничество. Сега трябва да измисляме бизнес модели и корпоративни култури, ориентирани към бъдещето. Ключов въпрос, който трябва да си зададем, докато го осъществяваме: Какво ще правим, ако пандемията продължи още две или три, или дори повече години? Това ще изисква това, което експертите наричат стратегическо предвиждане, т.е. умението да си представяте различни сценарии за бъдещето. "Сценариите никога не се материализират точно по начина, по който си ги представяме. Но ако сме се занимавали с различни опции, ще бъдем по-гъвкави, ефективни и бързи, когато трябва да вземем решение – без значение кой сценарий ще се развие в крайна сметка."

5. Стремеж към изграждане на собствена устойчивост

Умението да поддържаме баланс дори под натиск и да не губим мотивацията си дори при неуспехи е лидерско умение, което в момента е изключително важно. "Лидерите винаги трябва да са готови да адаптират стратегията си към променената среда. Не губете самообладание, когато трябва да смените курса. Вместо това мислете прагматично и бъдете достатъчно смели, за да предприемете новите стъпки, които ще са необходими за постигане на желаните цели." Устойчивостта също така включва способности за професионално разрешаване на конфликти и справяне с критики, особено от екипа. След като успеете да го направите, можете съвместно да обмислите какво да правите по-нататък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Осъдиха "Криптокраля“ Сам Банкман-Фрайд на 25 години затвор

Руската централна банка удължи ограниченията за превод на пари в чужбина

По-строгите перспективи за предлагане повлияха сериозно на цените на петрола

Малкият остров в наша съседка, любим на трафикантите на хора

Гърция е шампион по ръст на БВП в Европа

Икономиката на САЩ нарасна повече от очакваното в края на 2023 г.

САЩ отпускат 1,5 млрд. долара за повторно пускане на атомна централа

Санкциите удрят здраво: Русия вече разчита на Габон за резервни части за самолетите си

Путин опря до Лукашенко за бензин, Беларус предпочита Запада

Цената на петрола се определя от оценката на инвеститорите на данните за запасите в САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com