Африканска страна с големи газови залежи стартира износ на втечнен природен газ

2913
Африканска страна с големи газови залежи стартира износ на втечнен природен газ
Снимка: LNG Industry

Нов играч излиза на световния газов пазар. Африканската страна Мозамбик официално стартира износ на втечнен природен газ. Новината идва на фона на енергийната криза в Европа, провокирала континента да търси алтернативни доставки на руския газ, предава AFP, цитирана от БТА.

"За мен е голяма чест да обява началото на износа на втечнен природен газ", заяви днес президентът на Мозамбик Филип Нюзи.

Европа поглежда към Африка в търсене на нови източници на природен газ

Енергийната криза в Европа накара лидерите на страните от ЕС да започнат да поглеждат към различни дестинации в търсене на алтернативи ...

Първата доставка газ е произведена в офшорното предприятие "Корал сул", управлявано от италианската компания Eni, поясни държавният глава и допълни, че с това неговата страна влиза в световната история.

След началото на руската инвазия в Украйна Русия значително намали доставките си на газ за Европа. Тогава много европейски страни се обърнаха и към алтернативата на втечнения природен газ, но той е много по-скъп за внос, от природния, който идва по газопроводите от Русия за Европа.

Мозамбик възлага големи надежди на големите си залежи от природен газ, най-значимите, откривани някога на юг от Сахара. Те бяха открити в северната част на провинция Кабо Делгадо през 2010 г. Разработени, тези залежи биха могли да превърнат страната в един от десетте най-големи износители на природен газ в света.

Но провинция Кабо Делгадо, в която има мюсюлманско мнозинство, е обхваната от джихадистки атаки, в които от октомври 2017 г. загинаха близо 4000 души, според неправителствената организация "Аклед". Насилието принуди 820 000 души да напуснат домовете си в тази част на страната.

Войната в Украйна съживи европейското търсене на петрол и газ от Африка

В желанието да компенсира руските доставки на петрол и газ, Европа съживява търсенето си на африкански горива. Преди енергоносителите о...

През 2021 г. имаше мащабна джихадистка атака в град Палма, която принуди френския енергиен гигант TotalEnergies да преустанови работата по газов проект на стойност 16.5 млрд. евро.

През септември обаче президентът на Мозамбик заяви, че може да се подновят дейностите по разработване на находищата в северната част на страната.

Мозамбик преживя дълга гражданска война, продължила 15 години и отнела живота на близо един милион души от обявяването на независимост през 1975 г. През 1992 г. бе сключено споразумение за мир и тогава бунтовниците станаха политическа сила. През 2013 г. те подновиха въоръжената борба до ново мирно споразумение през 2019 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

Еврото с нов завой спрямо долара

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com