Цените на храните падат

2829
Цените на храните падат
Снимка: iStock

Референтният показател за световните цени на хранителните стоки се понижи за седми пореден месец през февруари, тъй като по-ниските международни котировки за всички основни зърнени култури значително компенсираха покачващите се цени на захарта и месото, съобщи Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО).

Спад с 10,5%

Индексът на цените на храните на ФАО, който проследява месечните промени в международните цени на набор от световно търгувани хранителни стоки, достигна средно 117,3 пункта през февруари, което е спад от 0,7 на сто спрямо януари и 10,5 на сто спрямо същия месец преди година.

Още: Евростат: България е с най-голям спад на цените на селскостопанските продукти в ЕС

Индексът на цените на зърнените култури се понижи с 5 процента през февруари, за да достигне ниво с 22,4 процента под това от февруари 2023 г. Експортните цени на царевицата паднаха най-много на фона на очакванията за големи реколти в Южна Америка и конкурентни цени, предлагани от Украйна, докато международните цени на пшеницата спаднаха най-вече поради силния темп на износ от Руската федерация. Международните цени на ориза също се понижиха с 1,6 на сто през февруари.

Индексът на цените на растителното масло се понижи с 1,3 процента спрямо януари до 11 процента под стойността си от февруари 2023 г. Международните цени на соевото олио спаднаха значително, подкрепени от перспективите за изобилие от соеви добиви в Южна Америка, докато големият световен износ на слънчогледово и рапично олио понижи цените им. Световните цени на палмовото масло се повишиха незначително през февруари поради сезонно по-ниското производство.

Индексът на цените на захарта, напротив, се повиши с 3,2 процента през февруари. Увеличението отразява постоянните опасения относно предстоящото производство на Бразилия след продължителен период на валежи под средното, както и прогнозирания спад на производството в Тайланд и Индия - две водещи страни износителки.

Индексът на цените на месото се повиши с 1,8 процента спрямо януари, като котировките на птичето месо скочиха най-много, следвани от тези на говеждото, повлияни от проливните дъждове, които нарушиха транспортирането на едър рогат добитък в Австралия. Цените на свинското месо също се вдигнаха леко поради по-голямото търсене от Китай и ограниченото предлагане в Западна Европа. Международните цени на овчето месо се понижиха отчасти поради рекордното производство след възстановяването на стадата в Австралия.

Индексът на цените на млечните продукти се повиши с 1,1 процента, воден от по-високото търсене на масло от азиатски купувачи

Още: Бивш директор на "Ел Би Булгарикум“: Защо цените скочиха с 60%?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com