Централната банка на Русия: Доларът и еврото губят тежест като световни резервни валути

9551
Централната банка на Русия: Доларът и еврото губят тежест като световни резервни валути
Снимка: iStock/Guliver

Руската централна банка заяви във вторник, че ролята на долара и еврото като глобални резервни валути ще отслабне. Причините са преосмислянето на стратегиите на централните банки, след като Западът замрази руските активи и идеята за въвеждане на отрицателни лихвени проценти за депозитите в долари и евро.

Безпрецедентните западни санкции замразиха около половината от златните и валутни резерви на Русия, които възлизаха на близо 640 млрд. долара преди Москва да започне инвазията в Украйна на 24 февруари, предава Reuters.

Русия обмисля разплащане с криптовалути по външнотърговски договори

Юридическите лица и индивидуалните предприемачи в Русия скоро може да имат възможност да използват криптовалути като разплащателно...

Централната банка на Русия заяви, че този прецедент, заедно с дискусиите за евентуално изземване на замразената част от резервите, ще накара други централни банки, предимно в Азия и Близкия изток, да преосмислят стратегиите за своите спестявания.

„Може да се очаква увеличение на търсенето на злато и спад в ролята на щатския долар и еврото като резервни активи“, се казва в доклад на банката на тема финансовата стабилност.

Към края на 2021 г. централната банка на Русия държеше 131,5 млрд. долара от резервите си в злато, докато останалата част от резервите от 612,9 млрд. долара беше държана в активи в чуждестранна валута. Към 20 май резервите на Русия паднаха до 583,4 млрд. долара.

Централната банка заяви, че делът на задълженията в чуждестранна валута на руските банки е намалял напоследък, тъй като клиентите по-често теглят от валутните си сметки, докато делът на активите в чуждестранна валута на банките се е увеличил.

„Един от резултатите от наложените санкционни ограничения за валутния пазар беше тенденцията за увеличаване на използването на валути, алтернативни на щатския долар и еврото.“, посочва централната банка, визирайки по-специално китайския юан.

Владимир Путин: Слава богу, че някои чуждестранни компании напуснаха Русия

Президентът Владимир Путин каза в четвъртък, че се радва, че някои чуждестранни компании са напуснали Русия, защото местният бизне...

За да ускори процеса, Русия може да обмисли налагането на отрицателни лихвени проценти върху депозитите в долари и евро, казва централната банка.

Заместник-управителят на централната банка Ксения Юдаева поясни по-късно, че подобни дискусии засягат само валутните депозити на корпоративните клиенти, а не тези на индивидуални клиенти.

Юдаева каза, че е твърде рано за премахване на лимита от 10 000 долара за тегления на руски граждани от техните валутни сметки, който влезе в сила от първите дни на инвазията в Украйна, но не изключи преразглеждането му през септември.

„Ще изчакаме септември и ще видим.“, казва Юдаева пред журналисти.

В края на 2021 г. делът на чуждестранните валути в активите на домакинствата, включително акциите и депозитите, е около 22%. Централната банка в същото време заяви, че не планира да го понижава.

Ще загуби ли щатският долар статута на световна резервна валута?

Макар САЩ да разполагат с най-мощната армия в света, най-силното оръжие на страната си остава нейната валута – щатският долар. ...

Централната банка също посочва в доклада, че руските частни инвеститори са се превърнали в основната движеща сила на фондовия пазар на фона на търговските ограничения за нерезиденти.

Още: Израел добави китайския юан във валутните си резерви, понижава дела на еврото и щатския долар

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Европейски борси се сринаха, ето причината

Китайската икономика поднесе изненада в началото на 2024 г.

След изненада вчера данните за растежа на Китай обърнаха посоката на цената на петрола

Еврото достигна неочаквани нива в началото на седмицата

Бъдеще на съсипани коли: Русия мисли да прави по-нискокачествен бензин

Източноевропейци купуват имоти на Запад, докато Путин засилва "войната на нерви"

Обрат: Цената на природния газ тръгна в неочаквана посока

След атаката на Иран: Изненада при цената на петрола

Еврото е на невиждани скоро нива спрямо долара

Австрия представи проект за пълно спиране на руския газ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com