Европа се справя в търсенето на заместители на руския газ, но балансира на ръба на пропастта

2418
Европа се справя в търсенето на заместители на руския газ, но балансира на ръба на пропастта
Снимка: iStock

Тъй като Русия намалява доставките на природен газ, Европа търси навсякъде енергия в опит да поддържа икономиката си. Електроцентрали, работещи с въглища, са отворени отново. Милиарди се харчат за терминали за втечнен природен газ, голяма част от който идва от шистови находища в Тексас. Държавни лидери правят посещения в Катар, Азербайджан, Норвегия и Алжир, за да сключат сделки за доставка на енергийни ресурси. Така започва анализ на журналистът с ресор "енергетика" Стенли Рийд за The New York Times.

Страхът, че спирането на руския газ ще принуди страните да ограничат потреблението на гориво и ще трябва да се затварят заводи и фабрики, нараства в цяла Европа. В този случай хиляди хора рискуват да загубят работата си.

Японски анализ: Кой ще победи в новата Студена война между САЩ и Русия?

Още от самото начало войната в Украйна се превърна в глобален конфликт. Засега военните действия са локални, но противопоставянето на З...

Засега търсенето на енергийни ресурси е доста успешно. Но цените продължават да растат, а руската заплаха не отслабва и в тези условия Европа няма място за грешка.

"Има много сериозни и основателни опасения за предстоящата зима", каза Майкъл Стопард, вицепрезидент на изследователската фирма за глобални газови стратегии S&P Global.

Изминаха 5 месеца от началото на руската инвазия в Украйна и Европа вече усилено мисли откъде да получи енергийни ресурси за отопление и охлаждане на къщи, за производство на електроенергия и за осигуряване на работата на предприятията. Дългосрочният преход към възобновяема енергия отстъпи място на краткосрочна надпревара за преминаване през идващата зима.

Обемът газ, идващ днес от Русия, е над три пъти по-малък, отколкото преди година, а в края на краищата някога това беше най-важният източник на гориво за Европа. Руският енергиен гигант "Газпром" вече намали сериозно доставките през "Северен поток" през ключов тръбопровод от Русия до Германия. Поради това цените на фючърсите на газ в Европа се повишиха до рекордно ниво. А след първото съобщение на "Газпром", Европейският съюз призова всички страни от блока да намалят потреблението на газ с 15%.

Многовекторните усилия за намиране на алтернативи на руския газ доведоха до факта, че дефицитът до голяма степен е премахнат. Въпреки съкращенията в доставките на "Газпром", обемите газ, доставен за Европа през първата половина на 2022 г., са били почти същите като миналата година, според Джак Шарпълс, научен сътрудник в Оксфордския институт за енергийни изследвания.

САЩ и Китай - разум в съперничеството или Трета световна война?

През последната година и половина, откакто Джо Байдън встъпи в длъжност, конкуренцията между САЩ и Китай само се засили. Вместо да се о...

ОЩЕ: "Газпром" отчете рязък срив в износа за периода януари - юли

Втечненият природен газ (LNG) спомогна за премахване на недостига. LNG по същество смени  тръбопроводния газ от Русия, превръщайки се в основния източник на гориво за Европа. Около половината идва от Съединените щати, които тази година станаха най-големият износител на гориво в света.

С поглед към края на годината европейските страни изискват от енергийните компании да запълнят съоръженията за съхранение на газ, за да гарантират сигурността на горивото, в случай че Русия затвори още тръбопроводи. Европейските газови хранилища вече са запълнени на 67% от общия им обем (бел. ред. - най-зле е България, но и у нас към 8 август газхоранилището "Чирен" е запълнен на почти 48%), което е с 10% повече от преди година. Това донякъде успокоява европейците, като дава надежда, че хранилищата ще бъдат пълни на 80% преди настъпването на зимата, каквато е целта на ЕС. Но безпокойството продължава да нараства и има много причини да се смята, че европейските усилия ще се провалят с наближаването на студения сезон.

Русия е наясно, че ЕС се опитва да се запаси с достатъчно газ като защитата срещу евентуално спиране тази зима. За да предотврати това, "Газпром" намалява потока на газ през тръбопроводите. Недостигът на енергия в Европа може да бъде създаден и от всякаква причина, свързана с времето: изключително студена зима, буря в Северно море, спираща производството на газ в Норвегия, или урагани в Атлантическия океан, които забавят превозвачите на LNG.

"Ние сме много близо до опасната зона", каза Масимо Ди Одоардо, вицепрезидент на изследователската организация Wood Mackenzie.

Проучване: Арабите вярват все по-малко в демокрацията

През последните пет години се увеличи броят на гражданите в Близкия изток и Северна Африка, които са загубили вяра в способността на де...

Отразявайки тези опасения, фючърсните цени на газа в Европа се удвоиха през последните два месеца до nad 200 евро за MWh на нидерландския газов хъб TTF. Това е около десет пъти повече, отколкото преди година. Международната агенция по енергетика наскоро прогнозира, че търсенето на газ в региона ще спадне с 9% тази година.

Прекомерно високата цена на енергията в Европа принуждава много индустрии и фирми да се ограничават и да приложат промени, които правят идеята на ЕС за икономия на газ от 15% нереалистична. Например стоманодобивната фабрика на ArcelorMittal, разположена в пристанището на Хамбург в Германия, от много години използва газ като гориво за производството на желязо. Но наскоро се пренасочи към закупуване на метал от Канада, където цените на енергията са значително по-ниски за бизнеса. Цените на газа в Северна Америка са много високи по исторически стандарти, но все още са седем пъти по-ниски от тези в Европа.

"Газът е толкова скъп, че не можем да си позволим да го купуваме, както преди", каза Уве Браун, генерален мениджър на завода в Хамбург.

Малко анализатори и ръководители очакват ситуацията да се подобри през следващите месеци. Зимата може да изнерви енергоемки индустрии като заводи за производство на стомана, торове и стъкло, тъй като те са изправени пред сериозен недостиг. Новините за затваряне на фабрики и производства вече започнаха да пристигат. В Румъния групата ALRO наскоро обяви, че спира производството в голям завод за топене на алуминий и съкращава 500 души, тъй като високите разходи за енергия правят продуктите ѝ неконкурентоспособни.

В някои страни, включително Обединеното кралство и Германия, енергийните компании все още не са прехвърлили напълно тези разходи върху потребителите. Това означава, че най-болезнените удари тепърва предстоят. "В момента най-голямата заплаха е експлозия в цените на енергията за комунални услуги и промишлени предприятия през следващата зима, с която ще бъде много трудно да се справят обществото и индустрията", каза Хенинг Глойщайн, директор на фирмата за анализ на политическия риск Eurasia Group.

Британски журналист: Искаме Украйна да победи, но не сме готови да направим нищо, за да си нарушим комфорта

Опитвам се да измисля някаква математическа формула, за да изчисля колко значителни стават руските военни успехи в Украйна. За да напра...

Доставките на втечнен природен газ, който е основната алтернатива на тръбопроводния газ, доставян от Русия за много европейски страни, остават скъпи. В допълнение, нарастващите апетити на Европа, която купува все повече LNG, може да се отразят негативно на други региони в света, които също разчитат на това гориво. Европа по същество отнема втечнен газ от други страни, предимно азиатски. Основните му купувачи там са Китай, Япония и Южна Корея. "Европа отнема втечнен природен газ от пазари, които не желаят да плащат европейски цени за него", каза Бен ван Берден, главен изпълнителен директор на доставчика на втечнен природен газ Shell.

Държави като Германия и Румъния също предприемат стъпки, включително рестартиране на въглищни електроцентрали или отлагане на извеждането им от експлоатация. Предизвикателството е да се сведе до минимум количеството газ, изгарян в електроцентралите за генериране на електричество, пренасочвайки го към по-съществени нужди като отопление на домове и управление на бизнес. Международната агенция по енергетика прогнозира, че световното търсене на въглища ще достигне близо девет милиарда тона тази година, достигайки предишния си връх от 2013 г.

ОЩЕ: Световната консумация на въглища е напът да се върне до рекордните нива от 2013 г.

Остават много неясноти. Въпреки че в Европа има повече от 20 LNG терминала, в Германия няма нито един. Берлин спешно се опитва да построи четири такива съоръжения. Той е заделил 2,5 милиарда евро за лизинг на четири кораба за втечнен природен газ, но не е ясно дали те ще заработят преди настъпването на зимата.

Времето също може да бъде много важен фактор и то не само в Европа. Мразовитата зима в Азия, която отдавна е основен купувач на LNG, ще засили съперничеството с Европа за покупки на газ, чиито обеми в света са ограничени. Също толкова трудно е да се разбере откъде ще дойде голямо увеличение на доставките. "Ако напълно загубим доставките от Русия, няма да можем да увеличим много покупките от други източници", каза Шарпълс.

Войната в Украйна: Пропуските, които костват много на САЩ и Запада

Във встъпителната си реч на четвъртото заседание на контактната група по украинската отбрана на 20 юли министърът на отбраната на САЩ Л...

Има и други непредвидими фактори. Преди газовата криза нидерландското правителство одобри план за извеждане от експлоатация на гигантското находище Грьонинген в северната част на страната, тъй като предизвика недоволство сред местното население поради честите земетресения, които се случваха заради добива на газ. Но това беше един от малкото големи източници на газ за континентална Европа.

Някои наблюдатели се съмняват, че холандските власти не биха искали да "събудят спящ гигант", както Стопард от S&P Global нарича Грьонинген, тъй като находището може да захранва със значителни количества газ в системата – около 40% от годишното потребление на Германия. Факт е, че правителството на Нидерландия реши да отложи пълното затваряне на газовите кладенци поради "несигурността на геополитическата ситуация". Но възнамерява да използва Гронинген "само при най-лоша ситуация". Следващите месеци могат да бъдат тест за ангажираността на правителството към позицията му.

ОЩЕ: След Shell: И печалбата на British Petroleum удари рекорд

Автор: Стенли Рийд

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com