Окончателно: ЕС намалява потреблението на газ с 15% до март 2023 г.

2297
Окончателно: ЕС намалява потреблението на газ с 15% до март 2023 г.
Снимка: iStock

Европейският съюз одобри Плана за намаляване на потреблението на газ в ЕС в отговор на намалените доставки на Русия към Европа. Това стана на среща на министрите на ЕС в Брюксел.

Всички страни-членки трябва доброволно да намалят потреблението си на газ с 15% до края на март, за да компенсират спадащите доставки от Русия. Изключение от този план се предвижда за островни държави като Ирландия, Кипър или Малта, и държави без връзка с международна мрежа за доставка на газ.

Зеленски призова Европа да засили санкциите срещу Русия (ВИДЕО)

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова Европа да отвърне на "газовата война" на Русия, като засили санкциите си срещу Москва...

Първоначалният вид на документа предвиждаше Европейската комисия да даде на Брюксел правомощия да налага съкращения на потреблението на газ при спешни случаи. Тази задължителна мярка беше предназначена да защити мощната икономика на Германия, която е зависима от руския газ за голяма част от енергийното си производство и може да се нуждае от помощ от своите съседи.

В последния вариант на плана е записано, че всяка страна ще „направи всичко възможно“ да намали потреблението на газ с 15% в сравнение със средното за последните пет години през същите месеци. Мярката ще важи до края на март 2023 г. и ще бъде адаптирана към ситуацията на всяка страна благодарение на поредица от изключения, като се вземе предвид тяхното ниво на запаси и дали имат или не тръбопроводи за споделяне на газ.

Съветът посочи и някои изключения и възможности за искане на дерогация от задължителната цел за намаление, за да се отразят специфичните ситуации на държавите членки и да се гарантира, че намаленията на газа са ефективни в повишаване на сигурността на доставките в ЕС.

Държавите членки, чиито електрически мрежи не са синхронизирани с европейската електроенергийна система и са силно зависими от газ за производство на електроенергия, също са освободени, за да се избегне рискът от криза в доставките на електроенергия. Това са прибалтийските държави, Ирландия и Малта пък не са част от европейската газова мрежа. Освен това - тези, които са преизпълнили целите за нагнетяване на газовите си хранилища, също. И още - изключение е, ако си силно зависим от газа като суровина за критични индустрии или ако потреблението на газ се е увеличило с най-малко 8% през миналата година в сравнение със средното за последните пет години. България не попада в нито една от тези категории.

Договореният днес текст ще бъде официално приет чрез писмена процедура. Писмената процедура ще бъде стартирана и приключена в следващите дни след технически редакции на текста. Няма предвидени санкции за неизпълнение на договореностите.

Франция против наложеното от ЕК намаляване на потреблението на газ

Франция се обяви против предложения от Европейската комисия план за намаляване на потреблението на газ в Европа с 15% до следващата про...

Преди срещата чешкият министър на индустрията Йозеф Сикела, чиято страна е ротационен председател на ЕС, съобщи, че руският президент Владимир Путин стои зад плана на държавната компания "Газпром" да намали доставките на газ за Европа. 

„Путин ще продължи да играе мръсните си игрички чрез изнудване с доставките на газ. Намаляването на доставките е поредно доказателство, че трябва да вземем нещата в свои ръце и трябва да намалим зависимостите от руските доставки възможно най-скоро", каза Сикела на влизане в срещата.

След инвазията на Русия в Украйна ЕС наложи ескалираща поредица от икономически пакети със санкции на Москва, като с това застраши собствените си енергийни доставки.

Вчера "Газпром" съобщи, че намалява ежедневните доставки на газ за Европа през газопровода "Северен поток" до 33 милиона кубически метра на ден - около 20% от капацитета на газопровода. Мярката влиза в сила от сряда. Миналата година руският газ представляваше около 40% от вноса на газ в ЕС.

ОЩЕ: "Нямат доблест да обявят търговска война": Атаки срещу Русия на извънредната енергийна среща в Брюксел

Пореден документ за Русия, за да пусне "Северен поток" - но дали ще го стори?

Siemens Energy е изпратила на "Газпром" лиценз за износ от Канада за връщане на ремонтирана турбина за газопровода "Северен поток". Тов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Най-голямото учение на НАТО по киберзащита започва в Естония

Нова ракетна атака: Руснаците поразиха Черкаска област на Украйна

Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие": Унищожават милиони бутилки

Варшава е готова да помогне на Украйна да върне мъжете във военна възраст: Полското военно министерство

Песков като панаирджийска мечка: Весели жената на нарочен за най-корумпиран в Русия (СНИМКА)

Арести в Англия заради смъртта на мигранти

В Русия погребаха Зеленски и Байдън, Скабеева говори с гробовен глас за ракетите ATACMS (ВИДЕО и СНИМКА)

Политическа криза: Испанският премиер мисли за оставка

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа