Френската индустрия минава на петрол заради страх от спиране на газа от Русия

4361
Френската индустрия минава на петрол заради страх от спиране на газа от Русия
Снимка: iStock

След като „Газпром“ обяви през юни, че намалява газовите потоци към Германия по „Северен поток 1“ с 40% заради поддръжка на съоръжението, Старият континент не изключи окончателно спиране на доставките на руското синьо гориво.

Множество консумиращи големи количества енергия водещи френски компании планират да преобразуват газовите си котли на котли работещи с нефтени деривати. Причината е страх от спиране на производството в случай на прекъсване на руските газови доставки.

Русия е най-големият доставчик на петрол за Турция през април

Русия е най-големият доставчик на петрол и петролни продукти за Турция през месец април. Това сочат данните на турското Управление за к...

На бизнес конференция в Южна Франция този уикенд, някои от изпълнителните директори на тези компании споделиха, че очакват спирания на тока. Именно заради това компаниите преобразуват котли, така че да могат да работят и на газ, и на нефт. Дори не е изключено преминаването към въглища, при необходимост, казва Флоран Менего, шефът на Michelin, един от водещите производители на гуми в света, предава Reuters.

„Целта е да избегнем затварянето на заводи“ в случай на недостиг на синьо гориво, казва той и добавя, че макар че спирането на газовите доставки е вероятно, съществува алтернатива и това е петрола.

Нужни са няколко дни за производството на гуми в дадено предприятие и заради това е необходимо да се поддържат стабилни енергийни потоци, казва Менего.

След намаляването на доставките на газ от Русия, в цяла Европа промишлеността масово прибягва до горива, отделящи повече въглеродни емисии в сравнение с газа. Този избор има за цел да намери бърз отговор на възможността от спиране на работата на предприятията и изтласква на заден план целите на ЕС за постигане за въглеродна неутралност до средата на века.

Френският министър на финансите Бруно Льо Мер изтъкна по време на конференцията, че би било безотговорно от страна на изпълнителните директори да не се подготвят за ситуация на енергиен недостиг.

Русия вече е вторият по големина износител на петрол за Индия, изпревари Саудитска Арабия

Русия се издигна до втория най-голям доставчик на петрол за Индия през май, изтласквайки Саудитска Арабия на трето място, докато И...

„Трябва да се подготвим за спиране на руския газ“, казва министърът. „Това е най-вероятният сценарий към момента“.

Франция разчита на ядрена енергия за производството на 70% от общото количество електроенергия. Страната е далеч по-малко зависима от руския газ в сравнение с Германия, например.

Въпреки това, управляваната главно от държавата електроенергийна компания EDF е затруднена да посрещне енергийните нужди на Франция. Причината са прекъсвания в работата на остарелите електроцентрали. Производството на енергия в 29 от 56-те ядрени реактора в страната е спряно заради инспекции и ремонтни дейности.

Същевременно френското правителство се опитва да контролира скока в цените на енергията чрез удължаване на действието на въведения таван на цените на газа за домакинствата до края на годината. Именно заради това действие нивото на инфлацията в страната е сред най-ниските в Европа.

Директор на друга голяма компания, чието име бива неназовано, вярва, че всички големи бизнеси за готови да поддържат производството си, преминавайки към петрол, предава Reuters.

Как войната в Украйна пренареди световния пазар на петрол?

Инвазията в Украйна пренареди световния петролен пазар. Африкански доставчици се намесват в опит да задоволят европейското търсене...

Главният изпълнителен директор на автомобилния производител Stellantis Карлос Таварес казва, че компанията обмисля различни варианти за производство на енергия за собствени нужди в случай на енергийна криза.

Сред тях са изграждане на собствена енергийна централа или инвестиране във вече съществуваща, за да се обезпечат енергийните нужди поне за част от производството.

На конференцията бившият министър на енергетиката на Полша Михал Куртика, каза, че за Европа тази зима предстои „перфектната буря“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

Еврото с нов завой спрямо долара

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Руски съд разпореди изземане на активи на JPMorgan Chase

В Русия продадоха активите на Hugo Boss

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com