Индиец стана третият най-богат човек в света

9517
Индиец стана третият най-богат човек в света
Снимка: Thinkstock

Малцина извън Индия са чували името Гаутам Адани преди няколко години. Сега индийският бизнесмен, който така и не завършва висшето си образование, се превърна в третия най-богат човек в света. Адани първо опитва късмета си с търговията с диаманти, а после се насочва към въглищата. Сега той е първият азиатец, който се класира в челната тройка на индекса на милиардерите на Bloomberg.

Съгражданинът му Мукеш Амбани и китаецът Джак Ма никога не са стигали толкова далеч в класацията. Със състояние от 137.4 млрд. долара Адани изпреварва французина Бернар Арно и понастоящем изостава само от Илон Мъск и Джеф Безос в класацията, предава Bloomberg.

По един нов милиардер на ден по време на пандемията

Пандемията COVID-19 бе добра за портфейлите на богатите. Около 573 души са се присъединили към редиците на милиардерите от 2020 г....

Според класацията на Forbes обаче подредбата е по-различна. Адани се нарежда на четвърто място със състояние от 145.6 млрд. долара. Преди него във възходящ ред са Джеф Безос, Бернар Арно и Илон Мъск.

Макар двете независими класации да предлагат различна подредба, това, което и двете потвърждават е, че състоянието на индиеца е нараснало сериозно в рамките на само година.

60-годишният Адани посвещава последните няколко години от работата си в разширяване на своя въглищен бизнес. Индиецът не спира само до енергийните пазари, а инвестира във всичко- от центрове за данни, през цимент, до медии и алуминий. Сега конгломератът Adani Group притежава най-големите частни пристанищен и летищен оператор в Индия, както и най-големия доставчик на газ за градовете в страната и е лидер във въгледобива.

След като притежаваната от групата мина Carmichael в Австралия предизвика критиките на еколозите, Адани обеща през ноември миналата година да инвестира 70 млрд. долара в зелена енергия, за да стане компанията на милиардера най-големият производител на възобновяема енергия в света.

Разширяването Adani Group до един от най-големите конгломерати в света едновременно доведе до приток от главозамайващи печалби и вълна от притеснения относно бързия растеж. Проблемът е, че сделките на Адани са предимно финансирани чрез теглене на дългове и съответно империята му бива „силно пренатоварена“, посочва CreditSights в доклад този месец.

Почина милиардерът зад марката Ray-Ban

Италианският милиардер и основател на гиганта в производството на очила Luxottica Леонардо дел Векио, почина в понеделник на 87-го...

Прависти и наблюдатели на пазара също изразиха загриженост относно мъглявите акционерни структури и липсата на анализаторско покритие на компаниите, които са част от Adani Group. Въпреки това акциите вървят нагоре. Някои от тях дори са отбелязали ръст от 1000% от 2020 г. насам.

Същевременно магнатът се фокусира върху области, които премиерът на Индия Нарендра Моди смята за решаващи за постигане на дългосрочните цели на страната, а това го сближава и със сегашните управници на републиката.

Обръщането на погледа на Adani Group към зелена енергия и инфраструктура привлече инвестиции от фирми като частния капиталов инвеститор Warburg Pincus и многонационалната енергийна корпорация TotalEnergies SE. Това помогна на Адани да се влее в челните редици на милиардерите, доминирани преди това от американски технологични магнати. Ръстът на търсенето на въглища през последните месеци допълнително увеличи богатството му.

Според индекса на милиардерите на Bloomberg Адани е добавил 60.9 млрд. долара към състоянието си само през 2022 г., пет пъти повече от всеки друг в класацията. Милиардерът изпревари съгражданина си Мукеш Абмани като най-богатия азиатец през февруари. През април пък състоянието на Адани надхвърли 100 млрд. долара, а миналия месец изпревари Бил Гейтс и се превърна в четвъртия най-богат човек в света.

Адани успя да изпревари някои от най-богатите американци отчасти защото последните наскоро дариха голяма част от състоянието си за благотворителни дейности. Бил Гейтс обяви през юли, че дарява 20 млрд. долара на фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“. Уорън Бъфет пък е дарил над 35 млрд. долара за благотворителност.

Сривът на биткойн изтри огромна част от богатството на крипто милиардерите

Някои от крипто милиардерите акумулират огромно състояние, което съперничи на богатството на най-заможните американски технологичн...

Двамата американски милиардери, заедно с бившата съпруга на Гейтс Мелинда Френч Гейтс, дадоха началото на кампанията Giving Pledge през 2010 г. и се зарекоха да дадат по-голямата част от богатството си за благотворителност. Така Гейтс се нарежда на пето място, а Бъфет е шести в индекса на милиардерите на Bloomberg.

Адани също се занимава с филантропия. През юни индиецът обеща да дари 7.7 млрд. долара за благотворителни каузи, като начин да отбележи 60-ия си рожден ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Износът на петрол от Иран достигна 6-годишен връх

Цените на петрола: Накъде поеха след отчетения рязък спад?

Курсът на еврото смени посоката спрямо долара

Швейцария отново отказа да проследява парите на руски олигарси

Колониална зависимост: Китай е най-големият вносител за Русия, а Москва дори не е сред значимите му партньори

Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната: Бъдещето на ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com