Инвеститорите все още изкупуват дълга на по-рискови държави от Русия

3704
Инвеститорите все още изкупуват дълга на по-рискови държави от Русия
Снимка: Pixabay

Инвеститорите продължават да изкупуват държавния дълг на автократични страни, въпреки новата забрана на САЩ за изкупуване на руски дълг, сочат данни на Verisk Maplecroft.

Петнадесет държави, чиито имена традиционно се свързват с теглене на външни дългове, имат по-лоши ESG рейтинги (показател, показващ екологичното, социалното и корпоративното управление в страната) от Русия, сочат рейтингите на фирмата, цитирани от Bloomberg.

Новата икономика на Русия: Беларус изпревари Германия по износ на стоки за руския пазар

Руските усилия за пренасочване на търговските потоци и заобикаляне на санкциите не могат да компенсират срива на вноса, който осакатява...

Резултатите по отношение на инвестиционните портфейли на две от тях, Турция и Египет, за разлика от преди, са по-лоши, отколкото тези на Русия.

Това крие риск от загуби за инвеститорите. Новите европейски регулации, принуждаващи фондовете да докажат етичните си качества, също могат да подтикнат последните да преразгледат стратегиите си на нововъзникващите пазари.

„Отвъд Русия, има малка значителна промяна в активите на инвестиционните портфейли в страни, които имат много съмнителни ESG резултати.“, казва Айлин Гавин, анализатор във фирмата.

Създаването на устойчиви финансови класации на пазарите на държавни дългове все още е зараждаща се практика.

Показателите и подходите, предназначени за корпорации, не се прилагат лесно за правителствата и съществуват опасения, че прилагането на ESG рейтинги би повишило несправедливо цената на капитала за по-бедните страни.

От болшевиките до Путин: История на руските фалити

През 1918 г. съветският революционер Лев Троцки казва на западните кредитори, ужасени от отказа на болшевиките за изплащат външния дълг...

Все пак внезапното изгонване на Русия от глобалните капиталови пазари може да се окаже сигнал за събуждане за индустрията. Името на Русия се срещаше често в посочените като етични държавни облигационни фондове, и страната отговаряше на ESG критериите на JPMorgan Chase&Co.

„Предишното предположение, че всички инвестиционни портфейли на нововъзникващи пазари могат да бъдат постепенно привеждани в съответствие със стойностите на ESG инвеститорите, вече не е валидно.“, казва Джеймс Локхарт Смит от Verisk. "Нещо трябва да се промени обаче, рано или късно".

В техния доклад се казва, че други привърженици на прегледите на инвестиционните портфейли на нововъзникващи пазари като Китай, Саудитска Арабия и Индонезия изискват нова проверка. Пакистан и Турция, от своя страна пък, са сред най-ниските ESG резултати според Verisk.

Китай предизвиква безпокойство за ESG мениджърите, заслепени от войната. Някои преоценяват своите притежания там след началото на войната В Украйна. Чистите ESG фондове, намиращи се само в Европа, имат около 130 млрд. долара, инвестирани в китайски активи, сочат данни на Bloomberg от тази година.

„Готовността на инвеститорите да се отдръпнат от Русия, където ръцете им така или иначе бяха извити заради санкциите, контрастира с продължаващата им активност в Китай.“, казва Гавин.

Централната банка на Русия: Доларът и еврото губят тежест като световни резервни валути

Руската централна банка заяви във вторник, че ролята на долара и еврото като глобални резервни валути ще отслабне. Причините са пр...

„Войната налага по-голям натиск върху мениджърите, които досега е трябвало да се ориентират между автократи и клиенти с добри ESG показатели“.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Украйна е засяла 10 милиона хектара със зърнени култури

Интересът на европейските фирми към Китай удари рекордно дъно

Британската икономика излезе от рецесията

Цените на петрола поддържат курса, стимулирани от данните от Китай и Близкия изток

Обрат при курса на еврото спрямо долара

Гърците са декларирали значително повече доходи в сравнение с 2023 г.

САЩ изместиха Китай като най-голям търговски партньор на Германия

Bank of England реши за понижаването на лихвите

Акциите на Airbnb се сринаха

Китайски електромобили "наводниха" пристанищата в Белгия (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com