Инвеститорите започнаха да се завръщат към златото, търсейки защита за парите си

3765
Инвеститорите започнаха да се завръщат към златото, търсейки защита за парите си
Снимка: iStock

Инвеститорите по света масово започнаха да се завръщат към златото, което дава добър сигнал за цената на благородния метал.

SPDR Gold Shares, най-големият в света борсово търгуван фонд (ETF), подкрепен със златни кюлчета, отчете в края на миналата седмица рекорден нетен поток, измерен в щатски долари, възлизащ на 1.63 млрд. долара. Това са най-високите нетни постъпления откакто фондът започна да се търгува през 2004 година, предава Bloomberg. Рекордният нетен поток идва след спад в притежанията през 2021 година, която бе слаба година за цената на златото.

Повишението бива отчетено няколко дни преди важната среща на Федералния резерв на САЩ, насрочена за средата на тази седмица, на която се очаква да бъдат дадени сигнали за предстоящото повишаване на лихвите, което трябва да започне от март тази година.

Балон ли е биткойн?

Въпреки, че Фед се готови да затегне паричната политика, което би следвало да намали атрактивността на златните кюлчета, тъй като те не предоставят доходност под формата на лихви, търсенето на злато получава подкрепа от поевтиняването на акциите, напрежението между САЩ и Русия по темата Украйна и понижението в цената на биткойн.

От гледна точка на тонове, нетният поток от петък миналата седмица достига 27.6 тона. В същото време хедж фондовете, търгуващи с фючърси върху цената на златото и други ценни метали, намалиха залозите си за 5-седмично дъно през миналата седмица.

Колко са златните резерви на България?

Златните резерви на България възлизат на 40.83 тона към края на месец ноември 2021 година, сочат данните на Световния съвет по златото....

„Намираме за много изненадващо, че цената на златото не успя да спечели от силните ETF потоци”, посочва в бележка Даниел Брийсман, анализатор в Commerzbank AG. „Тази седмица се предполага, че пазарните участници ще се фокусират главно върху срещата на Федералния резерв на САЩ.”, добавя той.

Златото изпрати слаба 2021 година, след като отчете рекорд през предходната 2020 година. Поради това, че централните банки по света започнаха да ограничават политиката на стимули, наложена заради пандемията, и поради обстоятелствата, че новият щам на коронавируса Омикрон не нанесе толкова щети, колкото се очакваше, интересът на инвеститорите към златните кюлчета беше колеблив.

През миналата година, SPDR Gold Shares отчете най-голямото си годишно нетно изтегляне на притежания, измерени в тонове, от 2013 година насам.

Още: Goldman Sachs: Биткойн ще продължи да отнема пазарен дял от златото

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Руски съд разпореди изземане на активи на JPMorgan Chase

В Русия продадоха активите на Hugo Boss

След обрата: Цените на петрола поддържат курса заради американските запаси

Еврото все по-уверено променя посоката

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

Стана ясно колко ще струва първата АЕЦ в Полша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com