Как индийска компания купува руски въглища, плащайки в китайски юани?

6515
Как индийска компания купува руски въглища, плащайки в китайски юани?
Снимка: iStock

Търговските връзки между Индия и Русия изглеждат крепки. В средата на юни Русия стана вторият най-голям износител на петрол за Индия, изпреварвайки Саудитска Арабия. От началото на войната в Украйна Индия е похарчила 5,1 млрд. долара за руски горива само в рамките на три месеца, което е ръст от пет пъти спрямо същия период на миналата година.

Индия избра да не осъжда действията на федерацията след началото на инвазията и да се възползва от възможността да закупи евтини руски горива. За да заобиколи наложените от Запада санкции и да поддържа търговски отношения с Русия, азиатската държава прибягва дори до разплащане в юани.

Неотдавнашно закупуване на руски въглища от индийски производител на цимент, осъществено посредством най-големия частен кредитор в Индия, HDFC Bank, бе извършено в китайски юани. Това става ясно от фактурата за извършеното плащане, видяна от Reuters, като информационната агенция се позовава допълнително и на свой неназован източник.

Това е пример за провеждането на нов вид търговски сделки, които могат да отслабят ефекта на западните санкции срещу Москва.

Не съществуват доказателства, че методът на покупката нарушава наложените санкции по някакъв начин, но документът демонстрира съществуването на възможности за Москва да продава стоките си в чужбина, заобикаляйки санкциите. Така Русия може да избягва напълно разплащането в щатски долари, въпреки ограниченията, целящи да я изолират от международните финансови пазари.

Индия и Китай похарчиха 24 млрд. долара за горива от Русия само за три месеца

След началото на войната в Украйна, ЕС и САЩ наложиха безпрецедентни санкции на Москва, които засегнаха износа на руски горива на запад...

HDFC Bank е компанията, през която е извършена покупката на руски въглища, твърди Reuters. Според агенцията, те са продадени от производителя и търговеца на въглища Siberian Coal Energy Company и закупени от производителя на цимент Ultratech. Това става ясно от разплащателната фактура, издадена на 5 юни, а информацията е подкрепена от неназован запознат с въпроса източник. Стойността на сделката възлиза на 172,7 млн. юана (25,74 млн. долара).

Въпреки че доларът се е наложил като валутата за извършване на глобална търговия със суровини, някои търговци казват, че е възможно юанът да се използва все по-често при сключването на сделки с Русия.

Във фактурата се посочва, че Siberian Coal Energy Company изисква от Ultratech да преведе 172,7 млн. юана по сметката на руската компания в шанхайския клон на China Everbright Bank.

Същевременно Siberian Coal Energy Company посочва хонконгския клон на международния кредитор HSBC като кореспондентска банка.

След изповядване на сделката Ultratech е внесла 157 000 тона въглища, като се е разплатила в юани, предаде Reuters миналата седмица.

Разплащането в юани остава рядкост

Русия вече е вторият по големина износител на петрол за Индия, изпревари Саудитска Арабия

Русия се издигна до втория най-голям доставчик на петрол за Индия през май, изтласквайки Саудитска Арабия на трето място, докато И...

Възможно е разплащането в юани да се извършва все по-често в Индия. Страната се стреми да поддържа добри търговски взаимоотношения с Русия, а сделките в китайската валута са удобен вариант да се заобиколят западните санкции.

Индия е една от страните, които поддържат добри политически връзки с Русия и избра да се дистанцира от осъждането на федерацията след инвазията в Украйна.

Вносът на енергия от Русия във втората най-многолюдна страна в света скочи, след като неспособните да продават на западните пазари руски износители на горива, направиха сериозна отстъпка в цената.

Индия оправдава покупката на руски стоки, като изтъква, че сделките не нарушават закона, а спирането на вноса им би означавало скок в цените и затруднение за потребителите в страната, които са измъчвани от инфлация.

По-широкото използване на юана обаче отслабва ефекта на западните санкции върху Москва и предоставя възможности на Пекин да интернационализира валута си. Това пък застрашава позицията на долара като основна валута в световната търговия.

Иран намалява цената на петрола си, за да се конкурира с Русия

Иран е принуден да намали допълнително цената на своя така или иначе евтин суров петрол, след като Русия – основен съюзник на стр...

Въпреки това, не е често срещано индийска фирма да изповяда сделка в юани с компания, която не е китайска. Това обаче може да се промени, тъй като преди налагането на западните санкции, сделките с Русия се извършваха в долари благодарение на системата SWIFT, от която бяха изключени някои от водещите руски банки.

Двустранната търговия на Индия с Китай, която до голяма степен се извършва в долари, също процъфтява дори след вонения граничен сблъсък между двете страни през 2020 г. за региона Аксай Чин, чийто статут все още остава спорен.

След спора обаче Индия засили контрола върху китайския внос и инвестиции и забрани използването на някои китайски приложения от съображения за сигурност.

Индийското правителство и централната банка на страната са били информирани за потенциални плащания да руски стоки в юани, посочват неназовани източници пред Reuters миналата седмица. Правителството и централната банка са отказали коментар на медията.

Още: Китай има нужда от руски въглища, Москва се нуждае от нови клиенти

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Икономиката на САЩ нарасна повече от очакваното в края на 2023 г.

САЩ отпускат 1,5 млрд. долара за повторно пускане на атомна централа

Санкциите удрят здраво: Русия вече разчита на Габон за резервни части за самолетите си

Путин опря до Лукашенко за бензин, Беларус предпочита Запада

Цената на петрола се определя от оценката на инвеститорите на данните за запасите в САЩ

Ефектът на санкциите: Масово руските микрочипове са дефектни

ЕК въвежда обща европейска диплома за образование

Ще повиши ли цената прекратяването на преноса на руски газ през Украйна?

САЩ и Южна Корея ще спират Пхенян да си набавя незаконно петрол от Русия

Samsung и Google Play с удар по руската платежна система "Мир"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com