Как Китай се бори срещу силния долар?

5771
Как Китай се бори срещу силния долар?
Снимка: iStock

След като САЩ затегна паричната си политика, а енергийната криза в Европа се задълбочи, стойността на долара нарасна, а другите валути се обезцениха. Юанът не направи изключение и достигна двугодишно дъно след последния ръст на долара в края на август.

В отговор на силната американска валута, Китайската народна банка взе решение да намали чуждестранните валутни резерви на финансовите институции от 15 септември 2022 г. с 2%. Така съотношението бъде намалено от сегашните 8% на 6%, става ясно от изявление, публикувано на сайта на централната банка и цитирано от агенция Xinhua.

Русия вече е третият най-голям пазар за разплащания в юани

Русия вече е третият най-голям пазар за международни разплащания в юани извън континентален Китай, сочат тазмесечните данни на Общностт...

Въпреки действията на Китайската народна банка, международните финансови институции, включително Goldman Sachs Group, все още очакват китайската валути да падне до 7 юана за долар. Прогнозите се основават на новите COVID ограничения в големите градове на страната и кризата в имотния сектор, които нанасят удари върху икономиката на втората най-голяма икономика в света, предава Bloomberg.

„Китайската народна банка ясно сигнализира, че ще защити обменния курс на юана“, казва Джан Джъуей, главен икономист в Pinpoint Asset Management. „Това действие показва, че централната банка няма да толерира рязко обезценяване на юана спрямо щатския долар“, добавя той.

Юанът ограничи обезценяването си след взетото решение, но все още стойността му остава ниска. Към момента на подготвяне на материала офшорният юан се търгува за 6.9403 за долар, след като в началото на август падна до двегодишно дъно от 6.93 за долар, сочат данните на MarketWatch.

„Решението на централната банка показва позициите на институцията да забави темповете на обезценяване на юана, но е малко вероятно да обърне курса“, казва Кен Чун от Mizuho Bank. „Действието беше донякъде очаквано след поредицата от фиксинги на юана, чието въздействие не бе голямо“, добавя той.

Доларът удари 20-годишен връх заради намеренията на Фед

Щатският долар удари 20-годишен връх спрямо основните световни валути в понеделник, след като председателят на Фед Джером Пауъл заяви п...

Последният път, когато Китайската народна банка намали съотношението на резервите чуждестранна валута, бе през април. Тогава юанът загуби над 4% от стойността си след серията от локдауни в Шанхай.

Финансовите институции в Китай оценяват депозитите в чуждестранна валута на 953.6 млрд. долара към месец юли. За сравнение, през февруари депозитите в чужда валута възлизат на рекордните 1.1 трлн. долара. 

Решението на Народната банка на Китай да намали размера на въпросните депозити вероятно ще добави 20 млрд. долара чуждестранна валута на пазара, което не е много, казва Син Джаопън, старши стратег в Australia&New Zealand Banking Group. Той не очаква ново намаляване на чуждестранните валутни резерви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

Еврото с нов завой спрямо долара

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Руски съд разпореди изземане на активи на JPMorgan Chase

В Русия продадоха активите на Hugo Boss

След обрата: Цените на петрола поддържат курса заради американските запаси

Еврото все по-уверено променя посоката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com