Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как войната в Украйна пренареди световния пазар на петрол?

30 май 2022, 14:48 часа • 4244 прочитания

Инвазията в Украйна пренареди световния петролен пазар. Африкански доставчици се намесват в опит да задоволят европейското търсене, а Москва, ужилена от западните санкции, все по-често прави рискови трансфери от кораб в кораб, за да достави суровия си петрол в Азия.

Преразпределението бележи най-голямото сътресение в световната търговия на петрол по отношение на доставките, след като шистовата революция в САЩ промени пазара преди около десетилетие. Понастоящем се предполага, че Русия ще може да се справи с петролната забрана на Европейския съюз, при условие че Индия и Китай продължават да купуват суровия ѝ петрол, пише Reuters.

Санкциите, наложени на Москва след началото на конфликта в Украйна през февруари, включително забрана на САЩ за внос на петрол от федерацията, накараха Русия да се отклони от Европа и да се насочи към Индия и Китай. Двете азиатски страни получават товари със сериозна отстъпка, според данни на търговци в индустрията.

Руският износ се върна към нивата преди инвазията през април, според данни на базираната в Париж Международна агенция по енергетика. Цените на петрола се стабилизираха до около 110 долара, след като достигнаха 14-годишен връх над 139 долара за барел през март.

Дори ако ЕС се съгласи да наложи ембарго на руския петрол в следващия си пакет санкции, анализаторите твърдят, че въздействието може да бъде смекчено от търсенето в Азия.

„Освен ако Западът не окаже дипломатически натиск върху азиатските купувачи, ние не виждаме промяна в доставките и скокове в цените на петрола“, казва Норберт Рюкер от Julius Baer.

Санкциите въведени от САЩ, ЕС и Великобритания забраниха на кораби, притежавани или плаващи под флага на Русия, да бъдат разтоварвани на определени пристанища. Това означава, че част от увеличената търговия към Азия се реализира чрез трансфер от кораб в кораб в открито море – скъп процес, при който рискът от разливи е по-голям.

Износът на руски петрол към Азия по море е скочил с поне 50% от началото на годината, според данни на Petro-Logistics. Трансферите между кораби, които представляват малка част от общата морска търговия, се изместиха от датския бряг към Средиземно море, за да се избегнат санкциите.

„Прехвърлянията от кораб до кораб бяха често практикувани в датските води, където е и входът към Балтийско море“, казва президентът на Petro-Logistics Марк Гербер. „Това вече не се случва. От тук и тенденцията прехвърлянето от танкери, на които са наложени санкции към несанкционирани такива, да се практикува в по-топлите и по-приветливи средиземноморски води.“

Гербер определя обемите на руския суров петрол и продукти, които се прехвърлят между танкери в Средиземно море, на около 400 000 барела на ден, от които по-голямата част отиват за Азия. Това е допълнително количество към 2,3 милиона барела на ден, превозвани директно.

През януари, преди инвазията, около 1,5 милиона барела на ден са били изпращани директно в Азия.

Руският петрол се натоварва на танкери Aframax или Suezmax, които превозват по-малко от 1 млн. барела, и се прехвърля в морето към по-големи кораби, които могат да поемат 2 млн. барела, което прави корабоплаването по-рентабилно, казват търговците.

Обемите на морския транспорт на петрол е само част от общия износ от Русия. Ако се прибавят доставките по тръбопроводи, общият руски износ на суров петрол се е увеличил до малко над 8 млн. барела на ден през април, достигайки до количествата преди инвазията.

Западноафрикански суров петрол

За да компенсират загубата на руски петрол, европейските рафинерии се насочват към суров петрол от Западна Африка. Вносът му е нараснал със 17% през април в сравнение със средното количество за периода 2018-2021 г., по данни на Petro-Logistics.

Данните на Eikon също показват увеличение и посочват, че 660 000 барела на ден, предимно от Нигерия, Ангола и Камерун, са пристигали в Северозападна Европа през май. Товарите от нигерийския Amenam са били три пъти по-малко през февруари.

Междувременно обемите на западноафрикански суров петрол насочени към Индия са почти наполовина, според Гербер. През април са доставяни по 280 000 барела на ден, в сравнение с 510 000 барела на ден през март, когато Делхи преминава към руски доставки.

Със засиленото европейско търсене цените на нигерийския суров петрол Nigerian light достигат рекордни нива според търговците. В момента суровият сорт Forcados от Нигерия е със 7 долара по-скъп от Brent.

Доставката от Северна Африка за Европа е нараснала с 30% за март, съобщи Petro-Logistics. Данните на Eikon предвиждат, че доставките в Северозападна Европа от египетското пристанище Сиди Керир, които според анализаторите са от саудитски суров петрол, ще достигнат до над 400 000 барела на ден през май. Това е двойно повече от количествата през март.

САЩ също увеличиха доставките за Европа. Европейският внос на суров петрол през май от САЩ е нараснал с над 15% спрямо март, според проследяващата компания Kpler. Европа разтоварва около 1,45 млн. барела суров петрол от Съединените щати на ден.

Още: Защо Близкият изток няма да спаси Европа при спиране на руския петрол?

Ивана Маринова
Ивана Маринова Отговорен редактор
Новините днес