Каква е прогнозата на ОИСР за световната икономика?

1527
Каква е прогнозата на ОИСР за световната икономика?
Снимка: iStock

ОИСР повиши прогнозата си за световната икономика за 2023 г., но намали прогнозата за растежа през следващата година, тъй като повишаването на лихвените проценти, целящо ограничаване на инфлацията, оказва влияние.

Очаква се световната икономика да нарасне с 3,0 процента през тази година, което е увеличение спрямо прогнозата от 2,7 процента, представена в юнската прогноза на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Но според прогнозата на Организацията световният растеж ще остане "под средното ниво" и ще се забави до 2,7% през следващата година - в сравнение с 2,9% в предишната прогноза.

"След по-силното от очакваното начало на 2023 г., подпомогнато от по-ниските цени на енергията и повторното отваряне на Китай, се очаква глобалният растеж да се забави", заяви ОИСР."Въздействието на по-строгата парична политика става все по-видимо, доверието на бизнеса и потребителите се понижи, а оживлението в Китай избледня", се казва в прогнозата, цитирана от БГНЕС.

Още: Ето прогнозата на МВФ за световната икономика

Централните банки по света рязко повишиха разходите по заемите в опит да укротят потребителските цени, които рязко се повишиха след нахлуването на Русия в Украйна миналата година.

Инфлацията

"Прогнозите са, че през 2023 г. и 2024 г. инфлацията постепенно ще се забави, но ще остане над целите на централните банки в повечето икономики", заяви ОИСР.

Миналата седмица Европейската централна банка повиши основния лихвен процент до рекордно високо равнище, но намекна, че това може да е последното ѝ повишение, а Федералният резерв на САЩ се очаква да спре собствената си кампания в сряда.

Увеличението на потребителските цени в САЩ и еврозоната отслабна, но остава доста над двупроцентните цели на Фед и ЕЦБ, а цените на петрола се повишиха през последните седмици.

Още: Водещ икономически институт със стряскаща прогноза за инфлацията

Лихвите

В четвъртък решения за лихвените проценти ще вземат и Английската централна банка и нейните колеги в Норвегия, Швеция и Швейцария.

"Дори ако лихвените проценти не бъдат повишени допълнително, ефектите от предишните повишения ще продължат да се проявяват в икономиките за известно време", заяви ОИСР.

Според нея разходите за заеми за компаниите и домакинствата са се увеличили, а условията за кредитиране са се затегнали.

"В някои страни вече се наблюдава нарастване на процента на просрочените заеми и кредитни карти и увеличаване на корпоративната несъстоятелност", заяви ОИСР.

Кризата в регионалните американски банки през март и продажбата на европейския банков гигант Credit Suisse показват, че "остават рисковете" по-високите лихвени проценти да "предизвикат напрежение във финансовата система", предупреждава докладът.

Забавянето на Китай

ОИСР също така предупреди, че "по-рязко от очакваното забавяне на растежа в Китай е допълнителен ключов риск, който би засегнал растежа на производството в целия свят".

Втората по големина икономика в света изпитва затруднения през тази година след тригодишни ограничения заради Covid и огромни дългове в сектора на недвижимите имоти.

ОИСР намали прогнозата си за Китай, като растежът през тази година ще бъде 5,1%. Той ще се забави до 4,6% през 2024 г., което е с 0,5 процентни пункта по-малко от предишната прогноза.

Въпреки че повиши прогнозата си за най-голямата икономика в света - САЩ, ОИСР отбеляза, че растежът в САЩ ще се забави от 2,2% през 2023 г. до 1,3% през следващата година.

Въпреки че икономиката на САЩ "досега се оказа неочаквано устойчива на рязкото повишаване на основните лихвени проценти", ефектите от по-строгите финансови условия "се очаква да стават все по-видими", заяви ОИСР.

Организацията понижи прогнозите си за еврозоната, като предвижда растеж от 0,6% през тази година и 1,1% през 2024 г., тъй като германската икономика изпитва затруднения.

Прогнозите за растежа на Япония бяха повишени с 0,5 процентни пункта до 1,8% за 2023 г., но понижени с 0,1 пункта до 1,0% за 2024 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com