Калифорния забранява продажбата на бензинови коли от 2035 година

2951
Калифорния забранява продажбата на бензинови коли от 2035 година
Снимка: iStock

Калифорния планира да спре продажбите на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2035 г., като решението е част от борбата на щата с изменението на климата.

Забраната има за цел да накара автомобилопроизводителите да преминат по-бързо към създаването на по-чисти превозни средства, предава BBC.

Половината електромобили в света са продадени в Китай

Анализаторите от интернет-портала Elements проучиха статистиката на световния пазар на електрически превозни средства през последните 1...

Решението бива взето, след като губернаторът на щата Гавин Нюсъм си постави цел през 2020 г. да ускори прехода от използването на изкопаеми горива към щадящи околната среда алтернативи.

Калифорния е най-големият по население щат в САЩ и една от най-големите икономики в света. Жителите са 39 млн., а БВП на щата през миналата година възлиза на 3.4 трлн. долара. Така ако Калифорния бе независима страна, щеше да е петата най-голяма икономика в света, нареждайки се след Германия и изпреварвайки Великобритания.

Съгласно указанията, издадени от местната правителствена агенция California Air Resources Board (CARB), 35% от новопродадените превозни средства в щата, трябва да бъдат електромобили, хибриди или водородни автомобили до 2026 година. Процентът се увеличава до 68% от всички продажби до 2030 г. и 100% до 2035 година.

Изпълнителният директор на агенцията Лейн Рандолф казва, че това решение е „исторически момент за Калифорния, за другите щати и за света, тъй като прокарваме пътя към бъдеще с нулеви нетни емисии“.

С това си решение Калифорния отново изпреварва федералното правителство на САЩ, що се отнася до борбата с изменението на климата.

Производството на електромобили стана скъпо начинание заради пандемията

Разходите за суровини за производство на електромобили се удвоиха по време на пандемията, става ясно от нов доклад на консултантската к...

Джоузеф Менделсън, старши съветник в Tesla, казва, че целите са постижими и проправят пътя на Калифорния да бъде водеща в прехода към екологичните превозни средства.

Въпреки това индустриалната група Alliance for Automotive Innovation, която представлява автомобилопроизводители като General Motors, Volkswagen и Toyota, казва, че са необходими още действия, за да се стимулира търсенето на електромобили.

„Това, което казахме на California Air Resources Board е, че увеличаването на електромобилите на пътя трябва да върви ръка за ръка с други политики, които заедно ще гарантират успеха на този преход“, казва главен изпълнителен директор на индустриалната група Джон Бозела.

Новите указания очакват одобрението на правителството на САЩ, преди да влязат в сила.

Американската асоциация на производителите на горива и нефтохимически продукти (AFPM) обаче призова президента Джо Байдън и Агенцията за опазване на околната среда да отхвърлят искането на Калифорния и определиха предвидената забрана като „незаконна“.

Колко електромобила има в ЕС?

Колко електромобила има в Европейския съюз? Само допреди седем години броят на регистрираните електромобили, които разчитат изцяло на б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com