Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай разхлабва COVID мерките, субсидира пострадалите бизнеси

30 май 2022, 11:36 часа • 2357 прочитания

Отчетен е спад в броя на новите COVID случаи в Пекин за шест последователни дни, сочат данните към 29-ти май. Въпреки това, рискът от нови заболявания все още съществува и мерките за превенция и контрол не трябва да бъдат подценявани, съобщава Пекинският център за контрол и превенция на заболяванията, цитиран от официалната държавна агенция на Китайската народна република, Xinhua.

В цялата страна броят на новите случаи в континенталната част на Китай намаля до 20 в неделя, спрямо 54 ден по-рано. В Пекин движението на обществения транспорт се възобнови в основната бизнес зона на града и на повече хора беше разрешено да се върнат на работа. На някои библиотеки, музеи и фитнес е разрешено да отворят отново на половината от капацитета си, пише от своя страна американското издание CNBC.

Въпреки това, за да продължи да се консолидира сегашната стабилна ситуация, стриктни мерки като забрана за събиране в заведенията за обществено хранене и онлайн обучение за учениците от началните и средните училища, все още ще бъдат прилагани.

Същевременно, епидемичната ситуация в Шанхай продължава да се подобрява. На 28-ми май Шанхайският център за контрол и превенция на заболяванията заяви, че при регистриране на единичен случай в областта, ще бъдат изпращани медицински лица, които да поставят контактните на заразените лица под карантина и да извършват редовна дезинфекция на районите с новорегистрирани случаи.

Центърът твърди, че докато тези мерки са въведени, дори ако се появят спорадични инфекции в града, нова епидемия може да бъде предотвратена.

Така понастоящем обхватът на затворените и контролирани зони в Шанхай намалява, а обхватът на превантивните зони става все по-голям. По последни данни ситуацията с епидемията продължава да се подобрява, след като на 29-ти са регистрирани само шест нови случая в града.

Как Китай подкрепя пострадалия бизнес?

В неделя властите в Шанхай заявиха, че за да се нормализирана икономическото и социално развитие на града, ще бъде прилаган „План за действие за ускоряване на икономическото възстановяване и съживяване на Шанхай“, предава шанхайската държавна медия The Shanghai Securities Journal.

Той предвижда предприятията да започнат да се отварят отново от 1-ви юни, без да се налага да кандидатстват за одобрение. Предвижда се и серия от политики за стабилизиране на чуждестранните инвестиции и насърчаване на потреблението.

У Цин, член на постоянния комитет на общинския партиен комитет на Шанхай и заместник-кмет на града, обясни на пресконференция, посветена на работата по превенция и контрол на епидемията в Шанхай, че заложените цели включват система за подобрение на производството, разширяване на обхвата на субсидиите за предотвратяване на епидемии в предприятията и установяване на механизъм за взаимно гарантиране на веригата за доставки на вътрешните и международни логистични и транспортни канали.

За работещите в най-пострадалите индустрии, сред които ресторантьорство, търговия на дребно, туризъм, гражданска авиация и автомобилен, воден и железопътен транспорт, плащането на осигурителни вноски ще бъде отложено поетапно от април. За служителите в тези сфери разсроченото плащане на пенсионни и здравни осигуровки ще бъде възможно до края на 2022 година.

В същото време наемодателите на частни имоти в града се насърчават да намалят наема за малките бизнеси. Собствениците ще бъдат субсидирани в размер на 30% от общото намаление, като държавата предвижда субсидиите да достигнат 300 млн. юана (или 45 млн. долара).

Еднократна субсидия за стабилизиране на работните места ще бъде предоставена на предприятия, които са съкратили част от персонала си по време на локдауна в седем индустрии, които са сериозно засегнати от епидемията. Това са: ресторантьорство, търговия на дребно, туризъм, транспорт, култура, спорт и развлечения.

По отношение на стабилизирането на чуждестранните инвестиции се стартира онлайн система за услуги за големи проекти с чуждестранно финансиране. Предвижда се предварително и допълнително подпомагане на финансираните от чужбина центрове за научноизследователска и развойна дейност.

Предвидени са също още по-ниски експортни данъци и насърчаване на пристанищните и корабните компании да намалят или освободят от такси за съхранение на товари външнотърговските компании.

Още: Защо Китай купува Африка

Ивана Маринова
Ивана Маринова Отговорен редактор
Новините днес