Кои са най-добрите градове за работа за хора с високи доходи?

7086
Кои са най-добрите градове за работа за хора с високи доходи?
Снимка: iStock

През последните години все повече хора започнаха да работят от разстояние, местейки местожителството си из най-различни страни по света. Професионалистите, които се характеризират със сравнително високо ниво на доходи, не правят изключение. Но кой град по света предлага най-добрите условия за работа и живот за така наречените дигитални номади?

Най-добрият град за професионалистите, избрали да напуснат родната си страна за дълъг период от време, е португалската столица Лисабон, сочи проучване на компанията за недвижими имоти Savills, цитирано от Bloomberg.

Топлият климат и ниските разходи за живот превръщат Лисабон в предпочитано място за хората, които могат да работят от всяка точка на света.

„Пандемията бе катализатор за мениджърите да се откъснат от офисния начин на живот”, посочва Пол Тостевин, директор световни проучвания в Savills.

„Лисабон предлага предимствата на градския живот и ползите от това, че се намира в Европейския съюз”, казва той.

Достъпът до бърз интернет също е сред причините толкова много работници от разстояние да избират Лисабон, който в последно време се превърна в магнит за международни инвеститори в недвижими имоти. Чужденците са готови да платят над два пъти по-висока цена за жилище в Лисабон спрямо местните купувачи, става ясно от националната статистика на Португалия.

Чужденците са плащали средна (медианна) цена от 4 283 евро на квадратен метър за недвижим имот в Лисабон през последното тримесечие на миналата година. В същото време, местните купувачи са постигали сделки срещу средна цена от 1 858 евро на квадратен метър през същия период.

 

Чуждестранните купувачи са готови да плащат двойно повече за жилище в Лисабон спрямо местното население; Снимка: iStock

Близо 4000 лева средна заплата във финтех индустрията у нас

Средната брутна заплата в българската финтех индустрия достига близо 4000 лева, което повече от 2.5 пъти над средната работна заплата у...

Засиленото търсене вдига цените на недвижимите имоти в града с 11.4% през последното тримесечие на миналата година, което означава, че някои местни купувачи са принудени да търсят жилище в други населени места, заради високите цени.

Дигиталните номади се насочват също и към южния португалски регион Алгаври. Топлият климат, плажовете и лесната свързаност с останалата част на Европа, провокират чужденците да избират имот в тази част на страната.

 

Хърватският курортен град Дубровник е сред най-предпочитаните места за живот за т.нар. дигитални номадиСнимка: iStock

Програмистите у нас по-добре заплатени отколкото в Германия

Средната заплата в българския софтуерен сектор изпреварва средния размер на възнагражденията за сходни позиции в страни като Германия и...

На второ място в подреждането на компанията за недвижими имоти се нарежда Маями, САЩ. Микс от данъчни стимули, ниски лихвени нива и политики за работа от разстояние превръщат града в предпочитано място за професионалисти, които избират да се преместят.

Барселона си остава един от най-предпочитаните градове в света за професионалистите, които могат да си позволят да работят от всяка точка на света; Снимка: iStock

Дубай, който е добре установен хъб за професионални емигранти, също се нарежда високо в подреждането, заедно с островната държава Барбадос, испанският туристически център Барселона и хърватския му конкурент Дубровник. В класацията попадат и няколко островни държави като Бахамите, Малта и Кипър

Още: Къде у нас заплатите са най-ниски?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Путин опря до Лукашенко за бензин, Беларус предпочита Запада

Цената на петрола се определя от оценката на инвеститорите на данните за запасите в САЩ

Ефектът на санкциите: Масово руските микрочипове са дефектни

ЕК въвежда обща европейска диплома за образование

Ще повиши ли цената прекратяването на преноса на руски газ през Украйна?

САЩ и Южна Корея ще спират Пхенян да си набавя незаконно петрол от Русия

Samsung и Google Play с удар по руската платежна система "Мир"

Украйна си иска отказаните ѝ милиарди евро от замразените руски активи в ЕС

Банките в Китай, Турция и ОАЕ бавят плащанията за руски петрол

Цените на петрола се определят от повишените запаси в САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com