Нови технологични гиганти могат да се родят от пепелта на масовите съкращения в САЩ

1823
Нови технологични гиганти могат да се родят от пепелта на масовите съкращения в САЩ
Снимка: iStock

Ник Сзерман губи работата си в Meta Platforms през ноември миналата година, само два месеца след като започва да работи на пълен работен ден за компанията, собственик на Facebook. Той е част от съкращенията, които засегнаха 13% от наличния персонал на компанията в резултат на финансовата дупка, създадена от резките понижения на пазара на реклама.

Дни по-късно Ник Сзерман отново работи, търсейки инвестиции за своя собствен проект Nulink – компания, предлагаща платежни услуги на база блокчейн технологията, поглеждайки към стартъп инвеститори като Y Combinator и крипто фонда на Andreessen Horowitz, пише Reuters.

„Колкото и контраинтуитивно да звучи, тези съкращения ме оставиха в доста добра позиция.”, казва 24-годишният мъж. „Защото не трябва да заплащам обратно бонуса при назначението, получавам 4 месеца заплата и имам време да се фокусирам върху моя собствен проект.”

Сзерман е част от вълната нови предприемачи, които изникват от пепелта на масовите съкращения в Силициевата долина през втората половина на 2022 година, отбелязват дялови инвеститори.

Американските технологични гиганти като Meta, Twitter и Snap сълратиха над 1500 души персонал, по данни на Layoff.fyi, услуга, която следи загубите на технологични работни места.

Докато общият размер на инвестициите с рисков капитал е намалял с 33% по света до около 483 млрд. долара през 2022 година, то вложенията в стартъпи в начален етап на развитие останаха стабилни – 37.4 млрд. долара набрани чрез така наречени бизнес ангели и инвестиционни рундове, резултат сходен с рекордните нива от 2021 година, според данни на компанията за проучвания PitchBook.

ЕС загрижен за контрола и съкращенията в Twitter

Европейският съюз е загрижен от съкращенията и отслабването на контрола на социалната мрежа Twitter върху неподходящо съдържание. ...

Day One Ventures, инвестиционен фонд от Сан Франциско, влагащ в стартиращи компании, стартира нова инициатива през ноевмри с цел финансиране на стартъпи, основани от хора, които са станали жертва на масовите съкращения в технологичния сектор, използвайки слогана „Финансиран, не уволнен”.

Програмата предвиждаше отпускането на 20 чека за 100 000 долара до края на 2022 година. Day One посочва, че са получили над 1 000 заявления, като по-голямата част идва от хора, съкратени от Meta, Stripe и Twitter.

„Инвестираме 2 млн. долара в 20 компании, ако открием дори и един еднорог, това почти ще върне средствата, което смятам е действително уникална възможност за нас като фонд мениджъри”, казва Маша Бухер, съосновател на Day One Ventures.

България има своя първи еднорог: Българска компания постигна оценка от 1 млрд. долара

„Поглеждайки към последния икономически цикъл, компании като Stripe, Airbnb, Dropbox са създадени в криза”.

Гейминг и изкуствен интелект

Hewlett Packard планира съкращения на 6000 служители

Производителят на персонални компютри Hewlett Packard заяви, че ще съкрати до 6000 служители през следващите три години, заради спадът ...

Също през ноември, фондът Index Ventures, който е финансирал проекти като Facebook, Etsy и Skype, стартира своя втори Origins фонд, който ще инвестира 300 млн. долара в стартъпи в ранен етап на развитие.

Инвеститорът от Силициевата долина U.S. Venture Partners и австрийската компания за рисков капитал Speedinvest също са заделили подобни суми за финансиране на новосъздадени компании.

Инвеститорите посочват геймингът и изкуственият интелект като горещите сфери, където се струпва най-висок интерес.

Нарисувай ми човек: Плашещият напредък на изкуствения интелект може да създаде нова индустрия за трилиони

„С напредъка в дизайна на игрите, иновациите като облачните игри и появата на социалните мрежи в тази сфера, игрите наистина надхвърлиха масовата култура”, казва София Долфе, партньор в Index Ventures. По думите ѝ, във всеки период на икономическа несигурност има възможности за пренасочване на фокуса, енергията и ресурсите.

Дот-ком балон 2.0

Meta подготвя мащабни съкращения тази седмица

Meta Platforms Inc (META.O) планира да започне широкомащабни съкращения тази седмица, които ще засегнат хиляди служители. Това съобщи W...

Сзерман посочва, че неговия проект е бил отхвърлен от Y Combinator, докато от Andreessen Horowitz все още няма отговор. Въпреки това други дялови инвеститори в стартиращи компании изразяват интерес към неговото начинание.

„Казах на инвеститорите, че ще говорим след два или три месеца”, добавя той. „Сега ще се фокусирам върху увеличаването на мащаба на системата.”

Някои инвеститори сравняват сривовете от 2022 година с пукането на дот-ком балона в началото на новия век, когато дузина стартъпи с висок профил се провалиха, наводнявайки пазара с таланти и помагайки за стартирането на вълната от нови компании, като Facebook и Youtube.

„Много страхотни компании са създадени в сравнително тъмни времена”, казва Хари Нийлс, управляващ партньор в инвестиционната компания Accel, който смята, че в резултат на масовите съкращения се надига ново поколение предприемачи, готови да поемат риск.

Според някои играчи от индустрията, бившите служители на големите технологични компании са намират в уникална позиция по отношение на създаването на собствен бизнес – имат опит от първа ръка в някой от най-големите компании в света, като освен това разполагат с достъп до мрежа от висококвалифицирани колеги. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Руски съд разпореди изземане на активи на JPMorgan Chase

В Русия продадоха активите на Hugo Boss

След обрата: Цените на петрола поддържат курса заради американските запаси

Еврото все по-уверено променя посоката

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com