Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Още един руски завод за бензин и дизел е със затруднения

03 април 2024, 17:07 часа • 2809 прочитания

След като по-рано днес (3 април) стана ясно, че се слага спирачка на голям проект за втечнен газ в Русия, вече има друга новина - втори подобен проект е със затруднения: Руският топ производител на втечнен газ спря голям проект в Арктика

Става въпрос за завод на "Газпром" - предприятието е за преработка на газов кондензат и производство на петролни продукти (бензин, дизел, мазут), намира се в А́страхан, близо до Каспийско море.

Още: Русия намалява износа на дизел заради атаките по рафинерии

Официалната версия

"Блокът за първична преработка на кондензат беше спрян за кратко на 30 март за ремонт на технологичния тръбопровод. На 1 април ремонтните дейности приключиха. Производството на леки петролни продукти ще бъде възобновено". Това каза говорител на "Газпром", цитиран от Reuters, но агенцията уточнява, че не е станало ясно кога точно пак ще започне производството.

Става въпрос за производство на дизел и бензин - според Reuters, непредвидени "технически" обстоятелства са довели до спирането му на 31 март. Двама търговци на горива потвърдиха, че от борсата в Санкт Петербург са им дали данни за извънредно спиране на работата на предприятието. Информацията на западната новинарска агенция е, че ще има опит производството да бъде пуснато в неделя, 7 април.

Заводът не е от най-големите в Русия - той преработва в дизел и бензин по 8340 тона газов кондензат дневно. През 2023 г. той е произвел 703 000 тона бензин или 1,6% от общия обем на Русия, както и 492 000 тона дизел (0,6%) и 299 000 тона мазут (0,7%).

Путин опря до Лукашенко за бензин, Беларус предпочита Запада

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес