Путин опря до Лукашенко за бензин, Беларус предпочита Запада

9385
Путин опря до Лукашенко за бензин, Беларус предпочита Запада
Снимка: iStock

Русия увеличи вноса на бензин от съседен Беларус през март, за да се справи с риска от недостиг на вътрешния си пазар заради непланирани ремонти на руски рафинерии след атаките с дронове, предава Reuters, като се позовава на четирима източници от индустрията и търговията.

Обикновено Русия е нетен износител на гориво и доставчик на международните пазари, но трудностите в рафинирането заради точните украински удари с дронове принуди петролните компании да внасят гориво. Поредно потвърждение за трудностите - рафинерията на "Роснефт" в Куйбишев спря работа след успешна украинска атака, тя е с годишен капацитет на преработка 7 млн. тона: Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Русия вече забрани износа на бензин от 1 март, за да се опита да осигури достатъчно гориво за вътрешния си пазар след многократните украински удари с дронове срещу руски рафинерии от началото на годината.

ОЩЕ: Украйна подпали поне още една руска рафинерия (ВИДЕО и СНИМКИ)

Обикновено Русия внася много малко гориво от Беларус, въпреки че се обърна към него миналия август до октомври, когато се сблъска с недостиг на гориво, което доведе до бързо покачване на цените на бензина и предизвика нова забрана за износ на петролни продукти.

Тази година Русия отново е увеличила вноса на бензин от Беларус, като през първата половина на март той достигна почти 3000 тона, обявиха запознати източници пред Reuters. През февруари Русия е внесла 590 тона, докато през януари няма доставки от Беларус.

Снимка: Getty Images

Двама източници от индустрията, пожелали анонимност, тъй като не са упълномощени да говорят публично, заявиха, че се водят дискусии за по-нататъшен внос между правителствата и петролните компании.

По думите на един от тях преговорите са били трудни, тъй като Беларус дава приоритет на износа на своето гориво на международните пазари. С други думи - Беларус предпочита да продава не на Русия, защото цената е по-добра.

Колко ще се изисква от Русия като цена ще зависи от продължителността на ремонта на рафинериите, отбелязва друг източник.

ОЩЕ: САЩ призовават Украйна да не съсипва руските рафинерии: Петролът щял да поскъпне

Руските петролни компании могат да увеличат доставките на петрол за беларуските рафинерии в замяна на допълнителни петролни продукти за доставка в Русия, заявиха източници от индустрията.

Беларус обикновено изнася петролните си продукти през руските балтийски пристанища на международните пазари съгласно дългосрочни споразумения за транзит между държавите.

Снимка: iStock

Беларус има две петролни рафинерии – петролната рафинерия „Нафтан“ в Новополоцк и петролната рафинерия „Мозир“. Всяка има капацитет от 12 млн. тона годишно (около 240 000 барела на ден), но те обикновено работят с по-малък капацитет, като всеки рафинира около 9 млн. тона годишно (около 180 000 барела на ден).

Не е ясно колко може да увеличи производството Беларус и източници от индустрията казаха, че има технически затруднения.

Министерството на енергетиката на Русия и държавната петролна компания на Беларус Белнефтехим, която управлява и двете рафинерии в републиката, не отговориха на искания за коментар. Нито пък руските „Роснефт“, „Лукойл“, „Татнефт“ и „Газпромнефт“, всички основни доставчици на петрол за Беларус и оператори на бензиностанции в републиката.

ОЩЕ: Украйна е унищожила огромно количество руски петрол (ВИДЕО)

Рафинериите в Беларус използват главно руски петрол като изходна суровина, докато руските петролни компании с дъщерни дружества в Беларус също купуват бензин от рафинериите, за да снабдяват своите беларуски бензиностанции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Италия наложи спорни ограничения за фотоволтаиците

Американски регулатор започна разследване срещу Boeing

Далеч от Русия: Молдова се обръща към Норвегия за енергийни ресурси

Пълен обрат с цените на петрола през новата седмица

Германия ще инвестира десетки милиарди евро в жп инфраструктура

Еврото с нов завой в началото на седмицата

Фон дер Лайен: ЕС е готов на строги мерки за защита на икономиката от Китай

Хората в най-голямата икономика в Европа консумират все по-малко месо

S&P Global Ratings повиши кредитния рейтинг на Турция

Благодатният огън слезе в храма над Божи гроб в Йерусалим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com