Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Потребителите в тази страна не се нуждаят от финансова помощ за да се справят с инфлацията

25 май 2022, 12:19 часа • 4306 прочитания

Правителството на Швейцария не възнамерява да подкрепи потребителите, които са засегнати от високите цени на енергията и ускоряващата се инфлация. Това става ясно от думите на швейцарския финансов министър Ули Маурер, който отхвърли подобна идея в интервю пред изданието "Тагес-Анцайгер", цитирано от Reuters.

Според него, правителството може да прибегне до бюджетни съкращения, тъй като властите в Берн не възнамеряват да повишават данъците в отговор на задаващата се икономическа буря, предава БТА. 

"Цените на бензина са достъпни в богата Швейцария", казва министърът.

Маурер, данъчен експерт от дясната Швейцарска народна партия, предупреди също така, че наближава рецесия, а колко тежка би била тя, ще зависи от продължителността на войната в Украйна и от цените на енергията.

Швейцарските банки трябва да устоят на натиска за засилване на прилагането на санкциите срещу руснаците, наложени от Запада за инвазията в Украйна, добави швейцарският финансов министър.

"Ако има нещо, което трябва да кажем, то е: Забавете темпото", каза Маурер в коментар за финансовите санкции срещу Русия.

Швейцария трябва да използва газови електроцентрали и да удължи срока на експлоатация на атомните си електроцентрали, за да задоволи своите енергийни нужди, каза също така той и добави, че алпийската страна ще помогне за финансирането на терминалите за втечнен природен газ, които Германия строи.

Още: България в топ 5 по най-висока инфлация в ЕС

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес