Предупреждение за Путин от Руската централна банка: Руската икономика потъва

10379
Предупреждение за Путин от Руската централна банка: Руската икономика потъва
Снимка: iStock

Гуверньорът на Руската централна банка Елвира Набиулина и главният изпълнителен директор на "Сбербанк" (банката е под западни санкции) Герман Греф са провели среща с руския президент Владимир Путин и са го предупредили какви ще са дългосрочните последици за руската икономика заради увеличаващата се тежест на западните санкции заради войната в Украйна. Това съобщава Financial Times, като цитира свои източници.

Набиулина и Греф са се срещнали с Путин по своя инициатива, което подсказва колко сериозно е положението. На срещата руският диктатор е попитал как може да се избегне най-лошият сценарий, но изглежда не е получил честен отговор. Казано му е изрично обаче, че западните санкции ще върнат руската икономика десетилетия назад и ще имат изключително негативен ефект върху стандарта на живот в страната.

Набиулина беше един от хората, които бяха крайно шокирани от старта на войната и имаше медийни публикации, че е искала да се оттегли от поста си, но Путин не е позволил това да се случи.

Путин: Руският БВП ще се свие с около 2,5 на сто тази година

Брутният вътрешен продукт на Русия през 2022 г. ще се свие с около 2,5 на сто. Това заяви днес президентът Владимир Путин на заседание ...

Междувременно, Руската централна банка запази основната си лихва на 7,50%. Това е лихвата, по която Руската централна банка отпуска заеми на търговските банки, опериращи в страната. За сравнение в момента Федералният резерв обмисля дали да не вдигне основната лихва в САЩ на 5%. В момента тя е на ниво 4,25% - 4,5%. В ЕС е между 2-2,5%.

Само през ноември инфлацията в Русия е скочила до 12%, през декември се чака да е 12,7%. Руската централна банка очаква догодина инфлацията да падне до между 5 и 7%, а през 2024 година – до 4%. Не е ясно на какво са базирани такива очаквания предвид това, че изобщо не се вижда устойчив край на войната в Украйна. Но Руската централна банка оценява инфлационния натиск като "умерен".

Изрично Руската централна банка предупреждава, че възможностите да се разширяват производства са силно ограничени. Очевидно е защо – мъжете масово са на фронта. Съответно, няма проблем с безработицата, само че растат заплатите и скоро техният размер може да изпревари растежа на производителността на труда, а това ще означава, че много работодатели ще бъдат изправени пред угрозата от фалит. Отделно, забавянето на световната икономика означава и по-малък външен интерес към руския износ, а банката предвижда допълнителни проблеми с доставки на оборудване т.е. още повече трудности за руското производство. Потребителското търсене пък остава слабо.

ОЩЕ: България напуска две банки, доминирани от Русия, може да останем сами от ЕС в тях

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com