Приходите от руския петрол са намалели с близо 50%

2528
Приходите от руския петрол са намалели с близо 50%
Снимка: iStock

Приходите на руското правителство от петрол са спаднали с близо 50% през първите пет месеца на тази година. Това заяви заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо, шест месеца след въвеждането на ценовия таван, предаде АФП.

Ценови таван върху два вида руски петролни продукти - новият план на Запада

Борел: Трябват мерки срещу Индия да спре да продава на Европа руски петрол

Европейският съюз е наясно, че Индия купува руски петрол в големи количества, за да го продава на Европа след рафинирането му. ЕС трябв...

За да ограничи приходите на Москва след нахлуването ѝ в Украйна и същевременно да гарантира, че тя ще продължи да снабдява световния пазар, коалиция, включваща Г-7, Европейския съюз и Австралия, определи през декември таван на цената от 60 долара за барел руски суров петрол.

Този спад в приходите от петрол спрямо преди една година "се случи въпреки факта, че днес Русия изнася повече суров петрол, отколкото в началото на войната", заяви Адейемо в подготвените си изказвания на събитие в Центъра за нова американска сигурност във Вашингтон. "Въпреки по-големия износ, Русия печели по-малко пари, защото нейният петрол сега се търгува с отстъпка от 25% спрямо другия петрол в света", добави той, цитиран от БГНЕС.

Запитан как Вашингтон оценява руските приходи, служител на Министерството на финансите, който говори при условие на анонимност, заяви, че Съединените щати разполагат с няколко инструмента - включително наблюдение на пазарните цени, които руските износители получават за петрола.

Още за случващото се в Украйна – четете тук

Анализ: Коя е "мръсната петорка", която пере руския петрол?

Китай, Индия, Сингапур, Турция и ОАЕ помагат на Русия да заобиколи петролните санкции, пише Asia Times. ЕС намали покупките на руски ен...

Руските официални лица също така са посочили натиска от намаляващите приходи от петрол, добави служителят, въпреки че отбеляза, че няма план кога ще бъде премахнат ценовият таван.

Засега Русия обмисля да намали загубите на приходи, като се откаже от данъчно облагане, основано на пазарната цена на Urals - доминиращата петролна смес. Вместо това руските власти ще изчисляват данъците, като приемат цена, която е "фиксирана значителна отстъпка от цената на Brent, световния бенчмарк", заяви Адейемо в подготвените си бележки.

Макар това да предполага, че данъците на руските петролни компании ще се повишат, дори и когато таванът на цените намалява приходите, Адейемо добави, че промяната на практика "фиксира огромна отстъпка поради въздействието на тавана на цените". Според Адейемо санкциите и контролът върху износа са затруднили замяната на повече от 10 000 единици оборудване, които Русия е загубила по време на войната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com