Производството на електромобили стана скъпо начинание заради пандемията

3372
Производството на електромобили стана скъпо начинание заради пандемията
Снимка: iStock

Разходите за суровини за производство на електромобили се удвоиха по време на пандемията, става ясно от нов доклад на консултантската компания AlixPartners. Това принуди автомобилните производители, от General Motors и Tesla до стартъп компании като Lucid и Rivian, да повишат цените на новите се превозни средства.

Средните разходи за суровини за производство на един електромобил възлизат на 8 255 долара към края на месец май. Това е ръст от 144% спрямо 3 381 долара на превозно средство през март 2020 година.

Как Tesla планира да вдигне цената си и защо номерът може и да не проработи?

През последните години, когато дадена компания обяви, че предприема сплит (разделяне) на акциите, Уолстрийт моментално се разтърсва. Ко...

Повишението се дължи на скока в цените на материали като кобалт, никел и литий – метали, необходими за производството на батерии. Специфичните разходи пък са се увеличили до 4500 долара от приблизително 2000 долара в рамките на две години, посочват данните на AlixPartners, цитирани от CNBC.

Увеличението на разходите не се ограничава само до електромобилната индустрия. Разходите за покупката на суровини за производство на традиционните превозни средства с двигатели с вътрешно горене също са се удвоили през този период, достигайки до 3662 долара на превозно средство, спрямо 1779 долара през март 2020 година. Ръстът от 106% се дължи основно на увеличението на цените на стоманата и алуминия.

Скокове на разходите се наблюдават на фона на очакваното пускане на нови модели електромобили през следващите няколко години. AlixPartners прогнозира броят на предлаганите модели на световния пазар да нарасне от 80 през миналата година на повече от 200 до 2024 година.

В резултат на това AlixPartners очаква по-високите разходи да наложат относително забавяне на пускането на нови модели. В тези условия се очаква автомобилните производители да не се фокусират върху предлагането на електрически превозни средства, а да обърнат повече внимание на рентабилността.

Китайският автомобилен гигант BYD изпревари Tesla по продажби

През април тази година китайският автомобилен гигант BYD отново постави нов месечен рекорд в продажбите с близо 106 000 продадени елект...

Финансовият директор на Ford Motor Джон Лоулър сподели миналата седмица, че нарастващите разходи за суровини са унищожили печалбата, която първоначално е била очаквана от продажбите на електрическия Mustang Mach-E . Автомобилът е донесъл печалби, когато е пуснат за първи път в края на 2020 г., но Лоулър отбеляза, че това вече не е така.

Междувременно автомобилните производители вдигат цените за купувачите.

GM обяви в петък, че ще увеличи цената на своя електрически Hummer с 6250 долара. Автомобилният производител оправда това свое решение с по-високите цени на частите, технологиите и логистиката. Tesla, Rivian, Lucid и други производители също обявиха по-рано съществени увеличения в цените на техните електромобили.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Букурещ към румънците, живеещи и работещи в ОАЕ: Върнете се у дома

S&P Global понижи кредитния рейтинг на Израел

Цените на петрола отбелязаха рязък скок заради напрежението в Близкия изток

Еврото отново е нестабилно в края на седмицата

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Износът на петрол от Иран достигна 6-годишен връх

Цените на петрола: Накъде поеха след отчетения рязък спад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com