Роботите навлизат с рекордна скорост в икономиката

6681
Роботите навлизат с рекордна скорост в икономиката
Снимка: iStock

Компаниите в Северна Америка поръчаха рекорден брой роботи за първите девет месеца на тази година, опитвайки се да ускорят производството в отговор на силното търсене и недостига на работна ръка.

Заводите и другите индустриални бизнеси, поръчаха 29 000 робота, което е ръст от 37% спрямо същия периода на миналата година. Общата цена на поръчката възлиза на 1.48 млрд. долара, сочат данните на Association for Advancing Automation, цитирани от Reuters.

Настоящото повишение изпреварва предходния пик в поръчките на роботи, отчетен през 2017 година. Масовото насочване към роботизирани системи са част от инвестиционните стратегии на компаниите, които търсят начин да отговорят на силното търсене, което в някои случаи допринася за недостига на ключови суровини.

В същото време, много фирми не успяват да върнат освободените заради пандемията работници, поради което избират роботите, като алтернатива на човешката сила покрай поточните линии.

„Бизнесите просто не могат да намерят хората, от които се нуждаят, поради което се състезават на полето на автоматизацията“, казва Джеф Бърнщайн, президент на индустриалната група Association for Advancing Automation, наричана накратко А3.

Възходът на роботите

Роботите навлизат във все повече ниши на икономиката. Автомобилните компании дълго време бяха най-големият клиент на индустриални автоматизирани системи. През 2020 година обаче, общите поръчки на останалите бизнеси изпревариха тези на автомобилния сектор за първи път, като тази тенденция продължава и през настоящата година. Тайният милиардер в Tesla: Как един индивидуален инвеститор натрупа 7 млрд. долара

Служител надзирава дейността на автоматизирани системи в завод за домакински уреди; Снимка: iStock

През първите девет месеца на годината, поръчките от автомобилния сектор нарастват с 20% до 12 544 единици, сочат данните на А3. Продажбите в останалите сектори на икономиката скачат с цели 53% до 16 355 реализирани единици.

„Не става дума, че автомобилната индустрия се забавя – върви нагоре“, казва Бърнщайн. Но при другите сектори, от производството на метали до храните, навлизането на роботите става с дори по-бързи темпове.

Компанията на Джон Нюман е една от тях. Athena Manufacturing, която произвежда метални елементи за други производители в Остин, Тексас, понастоящем разполага със 7 робота, включително 4, които са инсталирани през тази година. Инфлацията в Китай се превръща в глобален проблем

Компанията придобива първата машина през 2016 година. По думите на Нюман, роботите са помогнали на Athena да отговори на скока в търсенето, който е довел до 50% ръст в поръчките на части, използвани от производителите на полупроводници.

Машините са позволили на Athena да оперира 24 часа в денонощието за първи път през миналата година, казва предприемачът. Компанията има 250 служители, но е изпитала трудности да намери хора, които желаят да работят нощни смени, добавя той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Какво се случва с биткойна преди дългоочаквания халвинг?

Европейският енергиен регулатор: Ограничаването на руския газ да е постепенно

Букурещ към румънците, живеещи и работещи в ОАЕ: Върнете се у дома

S&P Global понижи кредитния рейтинг на Израел

Цените на петрола отбелязаха рязък скок заради напрежението в Близкия изток

Еврото отново е нестабилно в края на седмицата

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com