Русия отново спря газа по "Северен поток"

5198
Русия отново спря газа по "Северен поток"
Снимка: Getty Images/Guliver

Русия спря газоподаването за Европа в сряда. С това федерацията нагнети икономическата битка между Москва и Брюксел и засили възможностите за изпадане в рецесия и ограничаване на потреблението на енергия в някои от най-богатите страни на Стария континент.

Прекъсването, което е с цел поддръжка на единствения работещ газов компресор на „Северен поток 1“ означава, че газовите потоци няма да текат към Германия между 04:00 ч. българско време на 31 август и 04:00 ч. българско време на 3 септември, информира “Газпром“.

Русия изнася все повече ток за Китай, но не може да компенсира загубата на европейския пазар

На фона на необичайно високите температури и недостигът на енергия, Китай увеличава доставките на електроенергия от Русия. Макар и да с...

Данните от уебсайта на оператора Nord Stream AG показват нулеви физически потоци в 07:00 ч. българско време в сряда. Това е третият пореден час без потоци, предава Reuters.

Европейските правителства се опасяват, че Москва може да удължи прекъсването на газоподаването в отговор на наложените ѝ след нахлуването в Украйна санкции. Европа обвини руския президент Владимир Путин в използването на енергийните доставки като оръжие. Москва отрича тези обвинения.

По-нататъшни ограничения на газовите доставки биха засилили енергийната криза в Европа, която вече доведе до ръст на цените на газа от над 400% на годишна база. В Германия, именно заради ръста на цените на енергията, инфлацията достигна най-високото си ниво от почти 50 години през август.

За разлика от последната 10-дневна поддръжка на „Северен поток 1“, която бе извършена миналия месец, днешното спиране бе обявено само две седмици преди прекъсването на потоците. Настоящата поддръжка също така се извършва от „Газпром“, а не от Nord Stream AG.

Европа напредва със запълването на газовите хранилища въпреки свиването на руските доставки

ЕС е напът да изпълни плана си за запълване на газовите си хранилища два месеца преди поставените цели. Блокът се подготвя за тежка зим...

Москва намали доставките по „Северен поток 1“ до 40% от капацитета на газопровода през юни и до 20% през юли. Русия посочва санкциите като проблем, който затруднява поддръжката на съоръжението и възпрепятства връщането и инсталирането на оборудване.

„Газпром“ казва, че настоящето спиране е необходимо заради поддръжката на единствения работещ компресор на тръбопровода.

Към момента Русия е прекъснала напълно доставките за България, Дания, Финландия, Холандия и Полша и е намалила газоподаването през други тръбопроводи от началото на войната в Украйна.

"Газпром" заяви, че от четвъртък ще преустанови подаването за основния доставчик на Франция Engie, след като последният не е успял да плати за всички доставки, извършени през юли. Според френския министър на енергетиката "Газпром" просто търси повод, за да прекрати доставките на газ за Франция, но добави, че същевременно страната е очаквала спирането.

Русия е намерила купувачи за всички отказани от ЕС въглища, но продава с 10 пъти по-голяма отстъпка

През юли Русия е успяла да намери купувачи за всички въглища, които ЕС отказа заради налагането на санкции върху федерацията, но с "изк...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Лукашенко иска втора АЕЦ в Беларус

Застрахователи: Таванът на цената върху руския петрол не работи

САЩ временно свалиха санкциите срещу руски банки заради петрол и газ

Цените на петрола поддържат курса заради надеждите за примирие между Израел и "Хамас"

Еврото с нов обрат спрямо долара

Турция цели да намали зависимостта си от Русия: Внася втечнен газ от САЩ

Страните от Г-7 определиха кога ще затворят въглищните си централи

Манията по изкуствения интелект се завърна на Уолстрийт

Обрат в цените на петрола на фона на преговорите между Израел и "Хамас"

Накъде пое еврото в началото на седмицата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com