Русия вече е третият най-голям пазар за разплащания в юани

6725
Русия вече е третият най-голям пазар за разплащания в юани
Снимка: iStock

Русия вече е третият най-голям пазар за международни разплащания в юани извън континентален Китай, сочат тазмесечните данни на Общността за световна междубанкова финансова телекомуникация, по-известна като SWIFT.

Преди нахлуването в Украйна, Русия дори не е част от месечния списък през февруари. Последните данни обаче, които бяха публикувани в четвъртък, показват, че само Хонконг и Великобритания са по-големи пазари за международни разплащания в юани от федерацията, предава Reuters.

Как индийска компания купува руски въглища, плащайки в китайски юани?

Търговските връзки между Индия и Русия изглеждат крепки. В средата на юни Русия стана вторият най-голям износител на петрол за Индия, и...

4% от всички международни разплащания на руски фирми и банки през юли са извършени в юани, сочат данните на SWIFT. Това представлява увеличение от 1.42% на месечна база. През февруари, когато започна войната в Украйна, процентът на разплащания в китайска валута в Русия е нула.

Хонконг остава най-големият пазар за международни транзакции в юани, съставлявайки 73.8% от всички плащания. На второ място е Великобритания с 6.4%, следват Русия (3.9%), Сингапур (3.77%), САЩ (2.98%), Франция (1.82%), Тайван (1.66%), Южна Корея (1.33%), Австралия (1.22%), а десетото място заема Германия (0.94%).

Изкачването на Русия в списъка подкрепя аргумента, че санкциите работят и изолират страната от използващата основно долара глобална банкова система. Това обаче подкрепя и теорията, че Москва и Пекин се сближават.

Наред с въздействието върху финансовия сектор, множество известни западни фирми напуснаха или намалиха дейността си в Русия след началото на войната.

Търговията юан-рубла отбеляза ръст от над 1000%

Руската рубла се издигна от ниските нива, отчетени след инвазията в Украйна, въпреки че все още съществува голям марж между цените, кот...

Същевременно Русия разработи своя собствена разплащателна система, подобна на SWIFT, откри специални сметки в някои банки, които все още не са попаднали под санкциите на Запада и продължава да търгува с горива с големи вносители като Китай и Индия и Турция.

Данните на SWIFT също потвърдиха, че рублата вече не е сред 20-те най-използвани за международни разплащания валути. През декември миналата година рублата заема 16-то място с дял от 0.3%, след това руската валута изпада от топ 20.

Най-използван в международните разплащания остава щатският долар, като 41.19% от транзакциите се извършват именно в американската валута. Следват еврото с дял от 35.49%, британския паунд (6.45%) и японската йена (2.82%). Юанът заема пето място с 2.2%.

От петте най-използвани валути обаче само доларът и юанът отбелязват ръст в употребата си при извършването на международни транзакции от 2020 г. насам. Използването на китайската валута е отбелязало слаб ръст от 0.34% в рамките на две години, а употребата на американската е нараснала с цели 2.42% спрямо юли 2020 г., предава китайската финансова информационна платформа Sina Finance.

Търговията с китайски юани на борсата в Москва достигна рекордни обеми

Обемът на търговията с юани на Московската борса достига рекордни нива и в някои дни дори превишава търговията евро – рубла. През...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Букурещ към румънците, живеещи и работещи в ОАЕ: Върнете се у дома

S&P Global понижи кредитния рейтинг на Израел

Цените на петрола отбелязаха рязък скок заради напрежението в Близкия изток

Еврото отново е нестабилно в края на седмицата

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Износът на петрол от Иран достигна 6-годишен връх

Цените на петрола: Накъде поеха след отчетения рязък спад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com