Ръстът на зелената енергия може да направи ненужни атомните централи

1180
Ръстът на зелената енергия може да направи ненужни атомните централи
Снимка: Getty Images

Стремежът за насърчаване на възобновяемата енергия поставя на сериозно изпитание европейските атомни централи. Това се посочва в анализ на агенция Блумбърг.

Докато произвеждането на електричество без изкопаеми горива никога не е било по-наложително, нарастващите възобновяеми енергийни източници и спадът на цените на електроенергията подкопават работата на ядрените електроцентрали, които все още са крайъгълния камък на електрическите мрежи в няколко части на стария континент.

Трудни времена за АЕЦ

Още: Европейска страна ще удължава живота на най-старата АЕЦ в света

Има признаци, че им предстоят трудни времена. Търсенето не се е възстановило напълно след енергийната криза, а вятърните и соларните паркове в региона произвеждат повече енергия от всякога, което "изяжда" дела на електроенергията, доставяна от ядрените и въглищните централи за националните енергийни мрежи.

"С настоящите цени на електроенергията традиционните централи за базово натоварване ще изпитват трудности, освен ако не се сблъскаме с по-дълги периоди с много неблагоприятни слънчеви и ветрови условия, суша или силни горещини", посочи пред Блумбърг Сигурд Педерсен Лий, старши анализатор в StormGeo Nena в Осло.

В по-дългосрочен план това е предупредителен знак, че ядрените реакторите могат да бъдат все по-изтласквани, дори когато страни като Франция и Обединеното кралство планират да похарчат огромни суми за нови АЕЦ, след като са идентифицирали технологията като ключов елемент в борбата за ограничаване на глобалното затопляне.

Френският енергиен гигант Electricite de France, който тъкмо започна да връща на работа флотилията си от ядрени централи след години на продължителни прекъсвания за ремонти и проверки, вече трябваше да намали производството и да спре централите или да удължи спиранията. През уикенда EDF затвори половин дузина енергийни предприятия, тъй като цените на тока станаха отрицателни.

Още: Румъния може първа в Европа да строи малки ядрени реактори

Рекорд на слънчев и вятърен ток

В същото време държавите от Европейския съюз добавиха рекорден капацитет от вятърна енергия през миналата година. Ръстът на слънчевия капацитет пък надхвърля 40% за трета поредна година.

Не е необичайно ядрените оператори да намалят мощността, когато търсенето е ниско и доставките на слънчева и вятърна енергия нарастват, но пълното спиране на блоковете е рядкост поради времето, необходимо за възстановяване на мощността, и свързаните с това сложности.

Проблемът с ядрените генератори ще става все по-остър с продължаването на зелената експанзия, особено ако търсенето на електроенергия остане по-ниско за по-дълго време. Целта на Европейския съюз за 42,5-процентен дял на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс на ЕС до края на десетилетието повишава допълнително залозите за наследените централи - от ядрени до въглищни и дори газови, заключва анализът на Блумбърг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Лукашенко иска втора АЕЦ в Беларус

Застрахователи: Таванът на цената върху руския петрол не работи

САЩ временно свалиха санкциите срещу руски банки заради петрол и газ

Цените на петрола поддържат курса заради надеждите за примирие между Израел и "Хамас"

Еврото с нов обрат спрямо долара

Турция цели да намали зависимостта си от Русия: Внася втечнен газ от САЩ

Страните от Г-7 определиха кога ще затворят въглищните си централи

Манията по изкуствения интелект се завърна на Уолстрийт

Обрат в цените на петрола на фона на преговорите между Израел и "Хамас"

Накъде пое еврото в началото на седмицата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com