САЩ забрани на Nvidia и AMD да изнасят чипове за Китай

5350
САЩ забрани на Nvidia и AMD да изнасят чипове за Китай
Снимка: iStock

Nvidia и AMD, два от най-големите производители на полупроводници в САЩ, са получили нареждане от американски служители в сряда да спрат да изнасят най-добрите си компютърни чипове за работа с изкуствен интелект за Китай.

Акциите на Nvidia паднаха с 6.6% след вчерашния работен ден. Компанията обяви, че забраната засяга нейните чипове A100 и H100 и може да попречи на разработването на водещия чип H100, който производителят обяви, че ще пусне на пазара тази година, предава Reuters.

Секторът, в който Китай се нуждае от Тайван

Когато трябва да се спомене една конкретна сфера, в която Китай се нуждае повече от Тайван, отколкото островът се нуждае от народната р...

Акциите на AMD пък паднаха с 3.7% след края на работния ден. Неназован говорител на компанията споделя, че AMD трябва да отговаря на нови изисквания за получаване на лиценз, които спират възможността за износ на чипа MI250 в Китай. Компанията смята, че чиповете MI100 няма да бъдат засегнати. AMD заявява, че не вярва, че новите изисквания ще окажат съществено влияние върху бизнеса.

Nvidia казва, че позицията на американските служители по отношение на новото нареждане е, че последното „ще възпрепятства възможността забранените за износ стоки да бъдат използвани за „военни цели“ в Китай“.

Случаят е израз на насочените срещу технологичния сектор на Китай действия на САЩ в момент, в който напрежението в Тайван нараства. На острова се произвеждат чипове за Nvidia и почти за всички останали световноизвестни производители на чипове.

Миналия месец президентът Джо Байдън подписа законопроект за отпускането на 52.7 млрд. долара под формата на субсидии за стимулирането на научноизследователска и развойна дейност в сферата на полупроводниците. Целта бе засилване на конкурентоспособността на най-голямата световна икономика, която се стреми да отвърне на китайското производство на чипове.

Възходът за производителите на чипове се превръща в падение

Като пример за индустрия, която не се слави с липсата на промени, производството на чипове се подготвя за нов особено рязък завой в идн...

Към момента обаче китайското производство на полупроводници е изправено пред трудности като натрупването на дългове в сектора и изпадането в дефолт на държавната компания за производство на чипове Tsinghua Unigroup. Така втората най-голяма икономика в света изпитва нуждата от внос на чипове.

Без американски чипове, произведени от технологични гиганти като Nvidia и AMD, китайските компании няма да могат да извършват компютърни изчисления, които са необходими за дейности като разпознаване на изображения и реч, както и за много други задачи.

Nvidia заяви, че отчита продажби от 400 млн. долара в Китай през това тримесечие на двата засегнати от забраната за износ вида чипове. Компанията заяви, че планира да направи необходимото, за да стане изключение от правилото, но няма „никакви гаранции“, че американските служители ще дадат разрешение.

Забраната за износ идва, след като миналата седмица Nvidia даде прогнози за рязък спад на приходите за текущото тримесечие на фона на свиването на индустрията за видео игри. Компанията заяви, че очаква продажби за третото тримесечие, възлизащи на 5.90 млрд. долара, което ще представлява спад от 17% спрямо същия период на 2021 година.

САЩ налива 52 млрд. долара в стимулиране на производството на чипове, за да се конкурира с Китай

Президентът Джо Байдън ще подпише законопроект за отпускането на 52.7 млрд. долара под формата на субсидии за стимулирането на научноиз...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Какво се случва с биткойна преди дългоочаквания халвинг?

Европейският енергиен регулатор: Ограничаването на руския газ да е постепенно

Букурещ към румънците, живеещи и работещи в ОАЕ: Върнете се у дома

S&P Global понижи кредитния рейтинг на Израел

Цените на петрола отбелязаха рязък скок заради напрежението в Близкия изток

Еврото отново е нестабилно в края на седмицата

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com