Това ли е новият балон на пазара на акции или зад тенденцията се крие нещо много повече?

6163
Това ли е новият балон на пазара на акции или зад тенденцията се крие нещо много повече?
Снимка: iStock

Историята помни редица горещи тенденции на капиталовите пазари, които в крайна сметка се оказват балон. От друга страна, често от пепелта на излъганите надежди се надигат бизнеси, които се превръщат в глобални гиганти. Задава ли се именно подобно събитие с марка изкуствен интелект?

Възходът на изкуствения интелект (ИИ) светкавично се превърна в новата най-гореща тенденция в света на технологиите.

Гигантите Google, Microsoft и китайският технологичен лидер Baidu имаха големи обявления на тема ИИ през последните дни, след като манията по бота ChatGPT превзе корпоративния свят с бързи темпове.

Новините на тема ИИ помогнаха за поскъпване на акциите на Microsoft, Baidu и Alphabet (собственикът на Google) през тази година. Alphabet обаче стъпиха на криво в средата на тази седмица, след неубедителна презентация на своя ИИ бот, носещ името Bard и гласен за основен конкурент на ChatGPT.

Инвеститорите насочиха поглед и към акциите на по-малки компании, които се опитват да изградят име в ИИ състезанието, въпреки че засега не генерират никакви печалби, пише CNN.

Така например книжата на компанията C3.ai, която се занимава със софтуер на база ИИ, са увеличили цената си повече от два пъти през тази година до около 26 долара за лот. Навярно това, че компанията е успяла да си осигури борсов тикер “AI” (изкуствен интелект) помага за привличане на инвеститорите. Подобно влияние може да се търси и в това, че компанията се ръководи от технологичния ветеран Том Сийбъл, който продаде продаде софтуерната си компания Siebel Systems на Oracle през 2006 година.

SoundHound AI, която произвежда софтуер на база гласово и аудио разпознаване, също стана свидетел на повече от двойно поскъпване на акциите си през тази година.

Изпълнителният директор на компанията Кейван Мохаджер коментира пред анализатори през ноември, че „нашата амбиция е да направим разговорния ИИ дори по-добър от хората в разбирането на естествения език и колкото се може подобен на хората в начините, по които отговаря и взаимодейства.”

Балон ли е биткойн?

За хората, които истински вярват в криптовалутите, биткойн е ултимативният актив за съхраняване на стойност и най-солидното средство ср...

Друга компания е BigBear.ai, която предлага ИИ решения на разузнавателните агенции на САЩ и други звена на федералното правителство. Книжата на компанията поскъпнаха с близо 700% досега през 2023 година.

Манията около книжата на ИИ компаниите навява спомени за други подобни събития в света на технологии. Спомняте ли си когато акциите на крипто компаниите се изстреляха през 2021 година, само за да тръгнат надолу през следващата 2022 година?

Нека отдадем заслуженото и на пословичния дот-ком балон в края на 1990-те години, който се спука в началото на новия век.

Поради това инвеститорите трябва да внимават да не бъдат въвлечени в хайпа около изкуствения интелект. Дори Манди Лонг, която наскоро пое управлението на BigBear.ai, признава за подобна тенденция.

„Ще станем свидетели на ниво на нормализация. Дали хората ще говорят за ChatGPT всеки ден до края на животите си? Навярно не.”, казва тя, добавяйки, че целта на компанията е да създаде устойчив растеж и да покаже на инвеститорите, че не е просто част от гореща тенденция.

Изпреварват ли събитията инвеститорите?

Какво мислят инвеститорите за ChatGPT и другите инструменти, базирани на изкуствен интелект?

Какво мислят представителите на финансовия сектор за възхода на изкуствения интелект? Светлина по темата хвърля последното MLIV Pulse п...

Разбира се изкуственият интелект едва ли ще остане мимолетна мода. Това, че толкова много големи технологични компании поглеждат към ИИ е доказателство за това.

Манди Лонг отбелязва, че BigBear.ai генерира около 90% от приходите си от щатското правителство – сравнително стабилен клиент, който ще продължи да има нужда от ИИ технологии в дългосрочен план.

„Ние сме модерна компания за добив на данни”, казва тя, отбелязвайки, че компанията е както конкурент, така и партньор на лидера в сектора на данните Palantir.

Възходът на инструментите на база изкуствен интелект насочи вниманието на инвеститорите към акциите на редица по-малки компании, занимаваща се с технологията;  Снимка: iStock 

Alibaba разработва чатбот, наподобяващ ChatGPT

Китайската технологична компания Alibaba ще разработва чатбот, наподобяващ ChatGPT. Все още няма обявена официална дата на пускане, но ...

Точно както дот-ком балона проправи път за компании като Amazon, eBay и собственикът на Priceline Booking Holdings, които се превърнаха в огромни бизнеси, някои ИИ компании могат да оцелеят настоящия бум, за да се превърнат в лидерите на този сектор в бъдеще.

Навярно ще отнеме време докато индустрията достигне по-зрял етап. C3.ai, BigBear.ai и SoundHound понастоящем не генерират печалби, като никоя от тях не очаква да постигне това през тази и дори следващата 2024 година, според анализатори.

Акциите на трите компании изживяваха лоша 2022 година в контекста на мечия пазар, като понастоящем цените им се намират под техните 52-седмични върхове. SoundHound и BigBear.ai станаха публично наскоро чрез сливания с така наречените фирми празни чекове или компании за придобиване със специална цел (SPAC). Това са компании, които са публични и чрез сливането им с частни такива, превръщат вторите в официално листнати на борсата дружества.

BigBear.ai се надява да постигне успех след като набра 25 млн. долара по-рано през тази година чрез частно предлагане на акции. По думите на Лонг, компанията и нейните инвеститори са били разсеяни от слабата ликвидна позиция и е трябвало да се изгради капитал, за да се поддържа растежа.

Шефът на SoundHound Кейван Мохаджер също остава оптимистично настроен, посочвайки пред анализатори през ноември, че „дори при смекчаваща се макроикономическа среда, търсенето на решения а полето на ИИ продължава да расте.”

Стана ясно кога Microsoft ще интегрира ChatGPT в търсачката си

Както се очакваше, Microsoft обяви нови функции на търсачката Bing и браузъра Edge, задвижвани от невронната мрежа, която управляв...

На фона на всичко това, времената продължават да са трудни за нововъзникващите малки технологични компании, особено след като Федералният резерв на САЩ се готви за нови повишения на лихвените проценти, продължавайки борбата с инфлацията.

Сийбъл признава това по време на последната тримесечна конференция на C3.ai.

„Вярваме, че технологичните компании и технологичните акции ще продължат да се сблъскват с насрещни ветрове, докато Федералният резерв държи крака си на спирачката“, казва Сийбъл през декември. „Мисля, че косвените щети ще бъдат по-значителни, отколкото хората си мислят.“, добавя той.

Но той остава оптимистично настроен за следващата година, посочвайки, че компанията „ще бъде по-голяма, по-силна, кеш позитивна, печеливша, ясен пазарен лидер и добре позиционирана, за да се облагодетелства от неизбежният възход на пазара на акции, който ще последва.”

Още: NFT балонът започва да изпуска въздух

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com