Туристическият модел на Бутан или защо щастието носи пари

7203
Туристическият модел на Бутан или защо щастието носи пари
Снимка: iStock

Една от най-щастливите държави в света отново отвори границите си за чуждестранни посетители. Въпреки, че Кралство Бутан е една от най-слабо развитите страни в Източното полукълбо, туристическите посещения всъщност не са никак евтини – даже напротив.

Когато говорим за туризъм, страната, която счита щастието за основно право и прилага своя собствена държавна политика, подчинена на този принцип, разчита на модел за привличане на високоплатежни чуждестранни посетители. Изглежда Бутан не смята да се отказва от тази стратегия. Наскоро страната предприе драстично увеличение на дневната туристическа такса за посетителите от чужбина - ход, който предизвика дебати относно бъдещето на местния туризъм.

Преди Бутан да затвори границите си през март 2020 година заради COVID-19 пандемията, туристите трябваше да заплатят минимален дневен пакет в размер на 200-250 долара в зависимост от периода на годината. Тази сума включваше настаняване, храна, транспорт и туристически гид, както и задължителна такса за устойчиво развитие в размер на 65 долара.

Но в края на месец юни, Бутан прие нови правила за туристическите такси, които елиминират минималния дневен пакет, но сериозно увеличават размера на  задължителната такса за устойчиво развитие от 65 долара на 200 долара дневно на човек, пише CNBC.

Разходите за пътуването, като хотел и храна например, вече не се покриват от таксата.

Бутан предлага отстъпка в таксата за семейства, посочва Раджу Рай, изпълнителен директор на Heavenly Bhutan Travels. „50% за деца между 6 и 12 години и безплатно за деца до 5 години”, казва той.

Активен принос

Бутан и привържениците на новата политика посочват, че решението е в линия с модела за развиване на туризъм на принципа „висока стойност, нисък обем”.

Изглед над Тхимпху, столицата на Бутан;   Източник: iStock

За да посетят страната, която е известна с това, че предоставя автентични изживявания на туристите, посетителите трябва да имат „активен принос към икономиката на Бутан, социалното и културното развитие”, става ясно от корпоративния сайт на Туристическия съвет на Бутан.

Туристическият съвет посочва, че приходите от таксите отиват за подобряване на инфраструктурата, обучение на работници в транспортната индустрия, съхраняване на културните традиции, защита на околната среда и създаването на работни места, които предлагат справедливи възнаграждения и условия на труд.

Сам Блайт, председател на фондацията The Bhutan Canada Foundation и основател на инициативата Trans Bhutan Trail, коментира, че таксите ще отидат директно в подкрепа на местните общности.

Близо 1.9 млн. посещения на чужденци в България през август: От кои страни идват у нас най-много?

„Парите, събирани от правителството ще бъдат насочени обратно към общностите и за подкрепа на здравеопазването и образованието, които са безплатни за всички бутанци”, казва той.

А какво печелят туристите?

Посетителите на страната също ще бъдат облагодетелствани от по-високите такси, посочват от Туристическия съвет. Стандартите и сертификатите за нашите хотели и туроператори ще бъдат ревизирани, което ще подобри изживяването на посетителите, смятат от институцията.

Изгрев над Пунакха, Бутан;    Източник: iStock

Туристическият съвет отбелязва, че минималния дневен пакет е имал своите ограничения. Така например, туристите е трябвало често да избират измежду пакети, предлагани от туроператорите, които по този начин са контролирали туристическото изживяване вместо тях.

Промяната ще позволи на туристите да избират желаните услуги директно, като сами заплащат за това, което предпочитат.

Наличието на екскурзовод вече не е задължително за всички пътувания, но това не важи за посетители, които планират да пътуват отвъд градовете Тхимпху и Паро, посочват от съвета.

Туристическите агенции, които могат да издействат визи за туристите, също така събират и таксата за устойчиво развитие, казва Сара-Лий Шентън, маркетинг директор в туристическата агенция Red Savannah.

„Цялата администрация се поема от нашия екип, като на нашите клиенти не се налага да извършват плащания на местна почва”, добавя тя.

Критици срещу привърженици

Критиците на новата такса на Бутан настояват, че увеличението епредставлява елитарен ход, който затваря вратата за бюджетните туристи, които мечтаят да посетят страната.

Новите правила засягат и туристическите агенции, които работят с туристи с ограничен бюджет.

Други пък критикуват момента, в който се прилагат новите правила, тъй като те могат да намалят туристическия поток, точно когато страната се опитва да го възстанови след 2.5-годишното затваряне на границите.

Туристическият съвет на страната обаче смята, че пандемията е осигурила подходящото време за „рестартиране на сектора”. Освен това институцията не се притеснява от бавното завръщане на туристите, тъй като така ще бъде осигурена възможност за „постепенното подобряване на инфраструктура и услуги”.

Кои са най-добрите градове за работа за хора с високи доходи?

Уенди Мин, ръководител правителствени въпроси в Trip.com за Австралия и Нова Зеландия, смята, че високата такса е необходима за „филтриране на пътниците” и за поддържане на управляема среда.

Оризище над двореца Тхимпху, Бутан;  Източник: iStock

„За малка страна, може и да не е идеално за тях да се отворят напълно, тъй като не искате Пунакха или друг от тези градове да бъде следващия Катманду (столицата на Непал)”, казва тя. „Напълно разбирам защо хората могат да се откажат заради цената, но всеки е различен в преследването на своите собствени изживявания и спомени”, добавя тя.

Според нея увеличените такси са „новото нормално”, посочвайки Венеция, където италианските власти ще изискват от посетителите да плащат между 3 и 10 евро за вход в града, стартирайки от януари 2023 година.

Засега увеличението на таксите няма да важи за индийските туристи, които преди пандемията оформяха 73% от всички посетители на Бутан, според доклад, публикуван от страната през 2019 година.

Къде по-света плащат най-много на стажантите?

Но това може да се промени скоро. Туристическият съвет на Бутан посочва, че дневната такса в размер на 15 долара, която индийските туристи плащат ще остане в сила още две години, добавяйки, че ще бъде ревизирана на по-късен етап.

Сам Блайт, който започва да посещава Бутан през 1988 година, смята, че новата такса няма да повлияе негативно на интереса към страната, веднъж когато посетителите я осмислят.

Туризмът в Бутан беше преструктуриран, така, че посетителите да не трябва повече да резервират чрез туроператори и туристически агенти, а да могат да се договарят директно с оператори като хотели, ресторанти, екскурзоводи и транспортни компании”, казва той. „Тези услуги не са скъпи и общата цена, дори с новата туристическа такса, остава разумна”, добавя той.

Още:

Швейцария: Страната, която бе подмината от инфлацията

Китайската мечта на Африка се сблъска с реалността

Топ 20 на градовете с най-много милионери в света

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Брюксел се готви да наложи мита за руско зърно

Цената на петрола смени курса, след увеличените доставки от Русия

Арменските банки казват "сбогом" на руските карти "Мир"

Еврото пое нов курс в началото на седмицата

Япония повиши основната лихва до нула

В Европа са 4 от 5-те най-предпочитани от инвеститорите дестинации

Цената на петрола пак ще гони 100 долара за барел: Притеснителна прогноза от американска банка

Страната, която готви най-големите избори в света

ЕС е предвидил 7,7 млрд. евро за хуманитарни помощи през 2024 г.

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Международни