Въпреки санкциите: Руските военни заводи работят с важни инструменти от Великобритания и Япония (ВИДЕО)

3271
Въпреки санкциите: Руските военни заводи работят с важни инструменти от Великобритания и Япония (ВИДЕО)
Снимка: iStock

Заобикалянето на санкциите на Запада срещу Москва е една от най-сериозните пробойни в подкрепата на съюзниците за Украйна. Поредният пример разкри независимата руска разследваща медия "Важни истории" - руският военнопромишлен комплекс получава системи за управление на машиностроителни инструменти от Великобритания и Япония.

Пробив от Обединеното кралство

Британската компания Renishaw произвежда системи за контрол на качеството на детайли, изработени на металообработващи машини. Това е много важен фактор за военното производство, където е нужна максимална прецизност при струговането на детайлите.

Още: Финландия с първа присъда за нарушаване на санкциите на ЕС срещу Русия

Renishaw закри бизнеса си в Русия и Беларус и обеща да контролира опитите за доставка на продуктите си в Руската федерация по алтернативни пътища. Само че митнически данни, цитирани от "Важни истории" (iStories), показват, че през 2023 г. в Русия е внесено оборудване на компанията на стойност приблизително 360 млн. рубли. Това означава близо 4 млн. щатски долара. А софтуерът за работа с оборудването може да бъде получен в публичното пространство.

Най-голям брой стоки на Renishaw (59 млн. рубли) са внесени от санкционираното дружество NPK Photonics от Санкт Петербург. То ги е закупило от също санкционираната Ace Electronic от Хонконг. Основен клиент на NPK Photonics е компанията Neva Electronics, която през 2023 г. е закупила компоненти на стойност 2,3 млрд. рубли. Neva попадна под санкции заради доставки за руски отбранителни предприятия.

Още: И Турция намалява покупките на петрол oт Русия

"Ростех" работи с машини от Япония

Междувременно заводът за производство на бойни машини на пехотата на "Ростех" публикува видеоклип, в който се хвали с отличната си работа без чуждестранно оборудване. В него служители на предприятието позират на фона на санкционирани машинни инструменти от Япония.

Руската държавна корпорация публикува видеоклип, в който разказва колко добре действало отбранителното предприятие "Курганмашзавод" в условията на санкции. Във видеото служителите се редуват да казват фразите: "Имаме всичко", "Добре сме", "Работим".

В същото време на заден план няколко пъти проблясват кадри на металорежещи машини, като имената на производствените предприятия са размити. Една от тези машини е произведена от японската компания Yaskawa, разкрива "Важни истории".

Още: Строги санкции? Стоки за половин милиард долара са влезли от ЕС в Русия за година

От април 2022 г. "Курганмашзавод" е под санкции от Япония, така че е малко вероятно сега да може да си позволи такова оборудване.

На друг кадър работник от фабриката стои пред пулт за цифрово управление, вероятно произведен от друга японска компания - Fanuc. През февруари тази година Япония въведе ограничения върху доставките на такива панели за Русия.

Още: Парите в брой на Путин за войната се топят. Нови укрепления и загуби за Украйна и Русия (ВИДЕО)

"Курганмашзавод" е единственото предприятие в Русия, което е специализирано в производството на бойни машини на пехотата. Заводът попадна в обхвата на европейските ограничения още през април 2022 г. Освен това "Курганмашзавод" е в санкционните списъци на САЩ, Канада, Швейцария, Япония, Украйна, Австралия и Нова Зеландия.

Още: Гледна точка: Не очаквайте новите санкции срещу Русия да променят нещо

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com