Защо Афганистан забрани криптовалутите?

3354
Защо Афганистан забрани криптовалутите?
Снимка: Pixabay

Централната банка на Афганистан забрани криптовалутите този месец, а талибанският режим разпореди арестите на няколко дилъри на токени, които нарушиха заповедите и продължиха да извършват търговия с дигитални активи, съобщава неназован полицейски служител.

Забраната е наложена след нововъзникнала тенденция гражданите на Афганистан да закупуват криптовалути, за да предпазят богатството си от талибаните. Така криптовалутите се превърнаха в популярен начин за осъществяване на транзакции в и извън страната, предава Bloomberg.

Втората най-популярна криптовалута поскъпна със 106% за два месеца

Ръстът в цената на етер бързо натрупа преднина пред увеличението но стойността на биткойн. Това става ясно, след като цената на етер, в...

Афганистан понастоящем е изключен от глобалната финансова система, а през август миналата година Международният валутен фонд заяви, че Афганистан вече няма да има достъп до ресурсите на заемодателя. Блокиран бе и достъпът на страната до резервите на МВФ в активи за специални права на тираж (СПТ), които могат да бъдат превръщани в пари.

Множество страни от Сингапур до САЩ затягат крипто регулациите, след като в средата на юни пазарът на криптовалути падна под 1 трлн. долара. Въпреки това пълните забрани са рядкост.

Така Афганистан взима решение като това, възприето от Китай през септември 2021 г., когато втората най-голяма икономика в света обяви всички крипто транзакции за незаконни.

„Централната банка ни нареди да спрем обмена на пари, чрез който физически лица и бизнесмени търгуват с измамни виртуални валути“, казва Сайед Шах Саадаат, началник на криминалната полиция в щаба в град Херат.

Загубите от крипто хакове скочиха до близо 2 млрд. долара през тази година

Загубите от крипто хакове скочиха с близо 60% през първите седем месеца на годината и достигнаха до 1.9 млрд. долара. Повечето кражби н...

Саадаат казва, че 13 души са били арестувани, повечето от които са били пуснати под гаранция. Над 20 души, занимаващи се крипто бизнес са затворени в Херат, който е третият по големина град в Афганистан и център на търговията с виртуални пари. Четири от шестте компании предоставящи брокерски услуги в крипто сферата в Афганистан се намират именно там. Градът е разположен на около 120 километра от границата с Иран.

Талибаните заявиха през февруари, че ще проучат дали криптовалутите не нарушават ислямските финансови практики, тъй като правителството на страната трябваше да разгледа всички възможности за съживяване на икономиката, която се срина след миналогодишното изтегляне на американските войски от страната.

Някои ислямски богослови обаче отдавна прогнозираха, че талибаните ще забранят криптовалутите, защото виртуалните пари се смятат за „харам“ или забранени за мюсюлманите.

Националният съвет на религиозните учени на Индонезия, най-голямата мюсюлманска страна в света, например обяви криптовалутите за "харам" в края на 2021 г., тъй като имат елементи на несигурност, залагане и вреда.

Иран извърши първата си международна търговска операция в криптовалути

Иран направи първата си официална поръчка за внос на стоки, използвайки криптовалути като платежно средство за извършване на сделката т...

Други мюсюлмански страни обаче са възприели по-мек подход. ОАЕ позволяват търговия с криптовалути в свободната зона на Дубай, докато Бахрейн подкрепя крипто активи от 2019 година. Този месец Иран пък направи първата си официална поръчка за внос на стоки, използвайки виртуални пари като платежно средство. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Руски съд разпореди изземане на активи на JPMorgan Chase

В Русия продадоха активите на Hugo Boss

След обрата: Цените на петрола поддържат курса заради американските запаси

Еврото все по-уверено променя посоката

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com