Защо цената на петрола падна с 30% за седмица?

14105
Защо цената на петрола падна с 30% за седмица?
Снимка: iStock

След като Русия нахлу в Украйна, цените на петрола по света скочиха драстично. Само преди около седмица, суровият петрол тип „Брент” бе на цена от над 139 долара за барел. Анализатори побързаха да предупредят, че цената може да достигне 185 долара за барел, след което да нарасне до 200 долара, тъй като търговците избягват да купуват руски петрол, което вдига допълнително инфлацията и засилва натиска върху световната икономика.

Но внезапно цената на петрола тръгна надолу. Фючърсите върху петрола тип „Брент”, които се тълкуват като световен измерител на цената на петрола, поевтиняха с близо 30% спрямо върховете от миналата седмица. По време на търговията във вторник, петролът падна под цена от 100 долара за барел, поевтинявайки с около 8% в рамките на сесията.

Какво се случи с цената на петрола?

Неочакваното поевтиняване на петрола бе подхранено от надежди, че Саудитска Арабия и Обединени Арабски Емирства могат да увеличат петролните доставки, докато в същото време търсенето от Китай може да намалее заради въвеждането на ограничения в някои големи градове в резултат на новите огнища на коронавирус в страната. Тези две събития имат потенциала да понижат натиска над пазара, пише CNN.

Въпреки това, анализатори предупреждават, че стихията едва ли е отминала. Петролът продължава да се търгува на значително по-висока цена спрямо разходите за произвеждането му, а големите колебания в цената навярно ще се появяват отново в моменти на сериозна несигурност.

„Не бих отписал 200 долара за барел все още”, коментира Бьорнар Тонхауген, ръководител петролни пазари в Rystad Energy. „Прекалено е рано”, добавя той.

Цената на петрола се смъкна с около 8% за ден

Цената на петрола върви във низходяща посока, следвайки тенденцията, започнала още в средата на миналата седмица. Подобен ход демонстри...

В резултат на руската инвазия в Украйна, цените на петрола се изстреляха нагоре, тъй като инвеститорите започнаха да виждат руският износ на суров петрол като нещо към което не бива да посягат. Това разпали притесненията как тези доставки в размер на между 4 и 5 млн. барела на ден могат да бъдат заменени, особено когато търсенето на горива обикновено скача през летните месеци.

През последната седмица обаче, инвеститорите започнаха да претеглят реалностите, питайки се дали не са стигнали прекалено далеч за твърде кратък период от време.

Посланикът на Обединените Арабски Емирства във Вашингтон заяви, че страната иска да увеличи производството на петрол, което даде надежди, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) може да се намеси на фона на събитията. Междувременно, Русия и Украйна все още провеждат преговори помежду си на фона на продължаващите военни действия.

Освен всичко това, опитите на Китай да ограничи разпространението на COVID-19, които доведоха до затваряне на технологичния хъб Шънджън и въвеждане на нови правила в Шанхай, могат да означават, че страната ще има нужда от по-малко енергия в краткосрочен план.

Китай внася около 11 млн. барела петрол на ден.

След новите санкции срещу Русия: Цената на петрола тръгна нагоре, газът поевтинява

Цената на петрола нарасна отново в резултат на влошаващия се конфликт между Русия и Украйна и забраната за внос на руски петрол и газ, ...

„Хората си спомниха, че все още сме в пандемия”, казва Тонхауген.

Какво да очакваме в бъдеще?

Въпреки, че 100 долара за барел е все още твърде висока цена, ако цените се задържат на това ниво, страховете за дори още по-висока инфлация навярно ще се уталожат.

Но остава кристално ясно, че инвеститорите все още изпитват неувереност докато изследват последиците от руската инвазия в Украйна. Освен това, руският петрол се търгува на по-ниска цена с около 26 долара спрямо стойността на петрола тип „Брент”.

Анализаторите вярват, че посоката на движение вече е установена. Според Джовани Стауново, анализатор в UBS, петролът ще се търгува на цена от 125 долар аза барел към края на месец юни тази година. От своя страна, Тонхауген вярва, че петролът може да поскъпне до нови рекорди докато конфликтът продължава да се разиграва.

„Това е затишие пред буря”, казва той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Руски съд разпореди изземане на активи на JPMorgan Chase

В Русия продадоха активите на Hugo Boss

След обрата: Цените на петрола поддържат курса заради американските запаси

Еврото все по-уверено променя посоката

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com