Защо има световна криза при рафинирането на петрол?

3013
Защо има световна криза при рафинирането на петрол?
Снимка: Sinopec

Шофьорите по света усещат ефекта от растящите цени на горивата, а разходите за отопление, производство на електроенергия и промишлено производство се увеличават.

Цените на горивата се бяха повишени още преди Русия да нахлуе в Украйна на 24 февруари. От средата на март, те продължиха да растат, докато цените на суровия петрол се колебаят около стойностите от края на зимата.

Цената на петрола отново тръгна нагоре

Цената на петрола отново тръгна нагоре в резултат на песимистичните икономически прогнози по света, вещаещи евентуалното навлизане в ре...

Част от причината за тези стойности е липсата на адекватен капацитет за рафиниране при преработката на суровия петрол в бензин и дизел, за да се отговори на голямото глобално търсене, пише Reuters.

Като цяло има достатъчно капацитет за преработка на около 100 млн. барела петрол на ден, твърди Международната агенция по енергетика, но около 20% от този капацитет не може да се използва. Голяма част от него е в Латинска Америка и на други места, където липсват инвестиции. Така прогнозният капацитет реално възлиза на около 82-83 млн. барела на ден.

Какви са загубите?

Рафиниращата индустрия изчислява, че светът е загубил общо 3,3 млн. барела дневен капацитет за рафиниране от началото на 2020 година. Около една трета от тези загуби са в САЩ, а останалите са в Русия, Китай и Европа. Търсенето на гориво се срина в началото на пандемията. Преди това не бе наблюдаван спад в капацитета за рафиниране в продължение на поне три десетилетия.

Глобалният капацитет за рафиниране се очаква да се увеличи с 1 млн. барела на ден през 2022 г. и 1,6 млн. през 2023 година.

През април преработката на петрол достигна 78 млн. барела дневно, което представлява рязък спад от 82,1 млн. барела на ден преди пандемията. Международната агенция по енергетиката очаква рафинирането да се възстанови през лятото и да достигне да 81,9 млн. барела на ден, след повторното пост-COVID увеличение на рафинираните количества в Китай.

Къде намалението е най-голямо и защо?

Вносът на руски петрол в Китай скочи до нов рекорд

Вносът на суров петрол от Русия за Китай нарасна с 55% спрямо година по-рано и достигна до рекордно ниво през май, измествайки Саудитск...

На територията на САЩ, Китай, Русия и Европа капацитетът на рафинериите е по-малък, отколкото преди пандемията. Намалението в САЩ се равнява на близо един милион барела на ден от 2019 г. насам, като за това се посочват разнородни причини.

През май близо 30% от нефтопреработвателните мощности на Русия са извън експлоатация, съобщиха източници пред Reuters. Причината е, че много западни държави отхвърлят руското гориво.

Китай има най-много свободен капацитет за рафиниране. Износът на рафинирани продукти е разрешен само чрез квоти, предоставени главно на големи държавни рафиниращи компании, а не на по-малките предприятия, които държат голяма част от свободния капацитет на страната.

От миналата седмица скоростта на изпълнение в подкрепяните от държавата рафинерии в Китай е около 71,3%, а тази на независимите рафинерии е около 65,5%. Това е по-високо ниво спрямо по-ранните данни от тази година, но по-ниско спрямо средните стандарти.

Какво допринася за високите цени и кой печели от настоящата ситуация?

Разходите за превоз на продукти и за плавателни съдове в чужбина се повишиха поради увеличеното глобално търсене, както и заради наложените санкции върху руски кораби. В Европа рафинериите са ограничени от високите цени на природния газ, който захранва техните операции.

Русия вече е вторият по големина износител на петрол за Индия, изпревари Саудитска Арабия

Русия се издигна до втория най-голям доставчик на петрол за Индия през май, изтласквайки Саудитска Арабия на трето място, докато И...

Някои рафинерии също зависят от вакуумния газьол като междинно гориво. Ограниченията, довели до загубата на руски вакуумен газьол са попречили на рестартирането на определени агрегати за производство на бензин.

Рафинерии, които изнасят големи количества гориво за други страни, като тези в САЩ, печелят най-много от настоящата ситуация. Глобалният недостиг на гориво повиши маржовете на рафинирането до исторически върхове. Това доведе до големи печалби за базираната в САЩ Valero и базираната в Индия Reliance Industries.

Индия, която преработва повече от 5 млн. барела на ден, според данни на Международната агенция по енергетика, внася евтин руски суров петрол за вътрешна употреба и износ. Очаква се производството да се увеличи с 450 000 барела на ден до края на годината, съобщават от агенцията.

Очаква се по-голям капацитет за рафиниране в Близкия изток и Азия, който да отговори на нарастващото търсене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Малкият остров в наша съседка, любим на трафикантите на хора

Гърция е шампион по ръст на БВП в Европа

Икономиката на САЩ нарасна повече от очакваното в края на 2023 г.

САЩ отпускат 1,5 млрд. долара за повторно пускане на атомна централа

Санкциите удрят здраво: Русия вече разчита на Габон за резервни части за самолетите си

Путин опря до Лукашенко за бензин, Беларус предпочита Запада

Цената на петрола се определя от оценката на инвеститорите на данните за запасите в САЩ

Ефектът на санкциите: Масово руските микрочипове са дефектни

ЕК въвежда обща европейска диплома за образование

Ще повиши ли цената прекратяването на преноса на руски газ през Украйна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com