26 области са с положителни проби за африканска чума при диви прасета

2838
26 области са с положителни проби за африканска чума при диви прасета
Снимка: БГНЕС

"Към днешна дата имаме регистрирани 5 огнища на африканска чума по свинете като 2 са проблемните, тъй като те са в големи индустриални ферми и щетите са значителни. Засегнатите свине са 63 000. Едното огнище в момента е унищожено. Приключва процеса по унищожаването на второто." Това каза в студиото на сутрешния блок на БНТ земеделският министър Десислава Танева.

В момента двете огнища с индустриални ферми, които са заразени, се изследват. Те са са свързани в един производствен цикъл и са под ръководството на един мениджмънт. Според екипът, който разследва как се е появило заболяването, най-вероятно заразата е навлязла от диви свине в района. Единият свинекомплекс се намира в местността Паламара, в резервата Паламара. Той е с висок интензитет на болестта, установен още миналата година. Според проверяващите комплекса има и слабости в биосигурността.", подчерта министъра.

Африканска чума е регистрирана в 7 села в област Търговище

В седем села в област Търговище са регистрирани случаи на африканска чума, съобщава БНР. Това е станало ясно след заседание на Областна...

В момента положителни проби от дива свиня са установени в 26 области на България от общо 28. Само в Кърджали и Хасково няма регистриран случай на засегнати диви свине. Засегнати и отстреляни до момента са над 600 животни, обясни Танева.

Пролетта започва таксация на дивата свиня с експерти от Лесотехническия университет и външни за страната специалисти. Ще се използват и дронове за наблюдение на животните.

"Мерките не са безсмислени. Това е все едно да кажем, че ще спрем грипа с ваксина. При дивата свиня мерки за биосигурност няма.", категорична беше Танева. По думите й единственото решение в момента е биосигурността, която трябва да спазват хората, които отглеждат свине в домашни условия.  "Всеки, който изхранва свине следва да приема, че рискът от това да е заразен е огромен. Всичко е разписано в наредба на министерството."

Изискванията можете да намерите в Наредба 44, която вече е обнародвана в Държавен вестник. Какво съдържа тя, можете да ПРОЧЕТЕТЕ ТУК.

Алармираха за нов случай на африканска чума край Панагюрище

Нов случай на африканска чума е потвърден в района на Панагюрище, съобщават от областната администрация в Пазарджик. В референтната ла...

В същото време солидни глоби заплашват не само стопаните на нерегистрирани животни в задния двор, а и кметовете и ветеринарите, ако не докладват за тях. Това е предвидено в приетите на първо четене промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност в парламента. Измененията са внесени от Министерски съвет. Контролът е поверен на 14 институции. ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ ТУК.

Министър Танева каза, че генералното решение е намиране на лекарство и ваксина. Работи се по такива разработки в Азия, Европа и САЩ, но в краткосрочен план не се очаква пробив. Единственото възможно нещо, което може да се направи в момента е превенция и биосигурност - особено в индустриалните производства. Тя се изразява единсвено в унищожаване на огнището.

"При нас пика беше през юли 2019г., когато в рамките на месец бяха регистрирани 28 огнища като 6 от тях бяха в големи индустриални зони...Няма страна, в която вирусът да е влязъл и да е изкоренен до момента. Русия е с това заболяване от 12 години и произвежда свинско месо при високо ниво на биосигурност в същите свинекомплекси. Дори покачва производството си.", подчерта Танева.

В Европа и света интензитета на заболяването се увеличава. Такива са тенденциите през последната година. След появата на заразата през 2017 г. тя вече заема драстични размери, обясни Танева. В 51 държави в момента съществува този проблем. Над 25% от поголовието в света на домашната свиня е унищожено в следствие на африканската чума.

Ново масово избиване на прасета заради африканска чума

Днес, 13 април, се очаква да започне унищожаването на животните, заразени с Африканска чума (АЧС) в свинекомплекса във варненското село...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика